AKTUELNO

Džulijan Asanž, pokretač Vikiliksa, uhapšen je u Londonu.

Prema prvim informacijama Asanž je uhapšen u ambasadi Ekvadora u kojoj je boravio proteklih sedam godina.

Britanska policija zvanično je saopštila da je osnivač „Vikiliksa“ uhapšen.

Juče je „Vikiliks“ saopštio da je Asanž bio predmet sofisticirane špijunske operacije u ekvadorskoj ambasadi u kojoj se nalazi od 2012. godine.​

Ekvador je inapče povukao azil osnivaču “Vikiliksa” , javljaju mediji. Metropoliten policija saopštila je da je Asanž odveden u pritvor, a da će se pred sudom pojaviti “što je pre moguće”.

Vikiliks je na svom Tviter nalogu objavio da je britanska policija odmah ušla u zgradu i privela ga. Vest je potvrdio britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid.

Asanž se u ekvadorskoj ambasadi nalazi bez prestanka od avgusta 2012, nakon što su tu sklonio iz straha da će ga britanske vlasti uhapsiti i izručiti SAD koje ga traže zbog objavljivanja hiljada tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Neki ga doživljavaju kao heroja jer je, kako smatraju, raskrinkao vlade povodom zloupotrebe ovlašćenja i smatraju ga za borca za slobodu govora. Za druge je on pobunjenik koji je ugrozio bezbednost SAD.

Gardijan piše da je odnos između Asanža i njegovih domaćina, ambasade Ekvadora, tokom godina zahladneo. Asanžu je u martu ukinut pristup internetu i zabranjeno mu je da ima posetioce, a kao razlog se navodi činjenica da je Asanž “neprekidno kršio” uslove azila u ambasadi u Londonu.

#Hapšenje

'