AKTUELNO

Ministar inostranih poslova Nemačka Hajko Mas najnovija je "žrtva" kvara aviona koji je deo flote nemačke države, a koja je u poslednjih nekoliko meseci suočeva sa brojnim tehničkim problemima.

Nakon četvoromesečne "generalke" avion "Konrad Adenauer" imao je problem sa gumama prilikom sletanja na aerodrom u Njujorku. Letelica, u kojoj je bio Mas, nije mogla samostalno da se doveze do pozicije za parkiranje.

- Imamo problema sa jednim točkom, tako da moraju da dođu da nas vuku - saopštio je pilot putnicima po sletanju.

Mas je zbog ovog kvara propustio početak neformalnog sastanka Saveta bezbednosti UN.

On je doputovao u Njujork da bi preuzeo predsedavanje najvažnijim telom UN, i to po prvi put posle sedam godina Nemačka je preuzela ovu važnu duznost.

Erbas A340, kojim je leteo, tek se vratio sa popravke nakon što se krajem novembra pokvario na početku leta nemačke kancelarke Angele Merkel na Samit G20 u Buenos Ajres.

Merkelova je bila prinuđena da prekine let i narednog dana, sa zakašnjem, nastavi put komercijalnim letom.

Avion "Konrad Adenauer" je popravljen i potom prošao "generalku" u hangaru Lufthanze. I tokom generalnog ispitivanja aviona nije sve išlo kako treba, pa je letelica morala da ostane duže nego što je planirano na popravci, pišu nemački mediji.

Mas je već u februaru imao negativno iskustvo sa drugom letelicom nemačke države, prilikom posete afričkim zemljama. Zbog kvara na avionu on je morao da ostane u Bamaku 20 sati duže nego što je planirano.

#Nemačka

'