AKTUELNO

Donald Tramp je postao 45. predsednik SAD.

23.10 - Novi američki predsednik prisustvovao je, zajedno sa članovima porodice, inauguracionoj paradi u Vašingtonu, pre ulaska u Belu kuću.

22: 44 – Donald i Melanija Tramp stigli su u Belu kuću.

22:06 – Limuzina novog predsednika stala je ispred Donaldovog hotela u Vašingtonu, gde je Tramp sa suprugom i decom izašao da pozdravi okupljeni narod koji ga pozdravlja.

19:40 – Donald i Melanija Tramp stigli su na bal povodom inauguracije.

Predsednik SAD je u kratkom obraćanju na svečanom inauguracionom ručku u Kongresu rekao da počastvovan što Hilari Klinton, njegova rivalka u trci za Belu kuću, prisustvuje tom događaju.

18: 26 - Predsednik SAD Donald Tramp je u prvom govoru zahvalio svoji  prethodnicima i najavio je promene

- Ovo je vaša zemlja i zajedno ćemo stvoriti kurs Amerike, suočićemo se sa svim izazovima i prevazići sve treškoće. Mala gupa ljudi je u glavnom gradu ubirala plodove, dok su ostali delovi zemlje to platili. To će se promeniti - poručio je Tramp.

Foto: Printscreen

Na početku smo novog milenijuma i pred nama su dostignuća koja će sve naše podele prevazići, rasne i socijalne, rekao je Tramp. Kako je naveo, Amerikanci, svi zajedno, učiniće ameriku ponovo jakom i velikom.

- Vratićemo naše poslove, vratičemo naše granice i naše bogatstvo, vratićemo naše snove! - poručio je novi predsednik SAD

18:00 - Posle izvođenja himne SAD Donald Tramp je položio zakletvu na Bibliji koja je korišćena i za prvu inauguraciju predsednika Linkolna i postao 45. predsednik SAD.

Foto: Tanjug AP

17: 53 - Sve je spremno za polaganje zakletve. Prvo je Majk Pens položio zakletvu kojom je postao potpredsednik SAD. Pvi mu je čestitao

Foto: Printscreen

17:40 - Uoči polaganja zakletve čitaju se delovi iz Biblije

17:33 - Inauguracija zvanično počinje. Na binu je izašao Donald Tramp.

17:28 - Porodica Obama se pojavila na bini na Kapitol Hilu.

17:05 - Donald Tramp je stigao na Kapitol Hil u pratnji svoje porodice.

16:51 - Donald Tramp i Barak Obama napustili su Belu kuću nakon sastanka koji je trajao više od sat vremena.

Foto: Printscreen

16:41 - Aktivisti obučeni u crno razbili su prozor na Američkoj banci u Vašingtonu, u znak protesta zbog izbora Donalda Trapa za predsednika.

16:09 - Policija je udaljila nekoliko demonstranta koji su se okupili ispred Bele kuće zbog "ugrožavanja javnog reda i mira".

Foto: Tanjug AP

16:05 - Džordž Buš je sa suprugom viđen u blizini Kapitola kako se rukuje sa obezbeđenjem.

16:20 - Hilari Klinton ušla u Kapitol u pratnji Bila Klintona.

15:46 - Donald Tramp je stigao u Belu kuću, ispred koje su se okupili, kako protivnici, tako i pristalice novog predsednika. Trampa su dočekali Barak Obama i njegova supruga Mišel.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

15:33 - Donald Tramp i njegova žena Melanija napustili su crkvu. Oni su se uputili ka Beloj kući, gde će se sastati sa Barakom Obamom.

Foto: Tanjug

15:15 - Barak Obama je napustio Ovalni kabinet. Pre napuštanja Bele kuće, objavio je poslednji tvit i poruku građanima SAD.

- Bila mi je čast da vam služim. Učinili ste me boljim vođom i boljim čovekom. Neću se zaustaviti, biću uz vas kao vaš sugrađanin, inspirisan vašim glasom istine i pravde, dobrim humorom i ljubavlju.  - napisao je odlazeći predsednik.

15:01 - Donald Tramp je zajedno sa suprugom Melanijom stigao u biskupsku crkvu Svetog Jovana u Vašingtonu, čime je praktično počela svečanost njegove predsedničke inauguracije. Tramp u crkvi prisustvuje crkvenoj službi sa svojom porodicom, potpredsednikom SAD Majkom Pensom i njegovom porodicom, članovima Kabineta i prijateljima.

Foto: Tanjug

14:57 - Pristalice novoizabranog predsednika Trampa počele su da se okupljaju na Kapitol hilu u Vašigtonu, dok desetine demokratskih poslanika bojkotuje ceremoniju, a demonstranti blokiraju pristup lokaciji na kojoj će Tramp položiti zakletvu. Elenor Goldfild, jedan od organizatora protesta, kaže da demonstranti žele da pokažu da neće ćutati za vreme Trampovog mandata, a Trampove pristalice je nazvala "loše informisanim".

Foto: Tanjug

14:01 - Donald Tramp je objavio tvit u kojem poručuje: "Sve počinje danas!".

- Vidimo se na zakletvi u 11 sati. Pokret se nastavlja - rad počinje! - napisao je Tramp na istoj društvenoj mreži, prenosi AP.

Danas se u Vašingtonu organizuje inauguracija novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, koji će nakon današnjeg dana i zvanično postati 45. predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Inauguraciju Donalda Trampa možete pratiti i na kanalu Pink 3 i uživo na live stream-u.

S.M.

#Donald Tramp

#Inauguracija

#Tviter

'