AKTUELNO

Naoružani napadači ubili su najmanje 134 ljudi u centralnom Maliju, mahom pastira iz zajednice Fulani, saopštili su danas malijski zvaničnici.

To je najsmrtonosniji takav napad u proteklom periodu u regionu koji se oporavlja od pojačanog talasa etničkog i džihadističkog nasilja, preneo je Rojters. Među žrtvama je bilo dece i trudnica.

Gradonačelnik Molaje Guindo izjavio je da je reč o očiglednom etnički motivisanom napadu. Napadi na sela Ogosagu i Velingara dogodili su se juče, u trenutku dok se misija Saveta bezbednosti UN nalazi u poseti Maliju, nastojeći da nađe rešenje za nasilje u kojem je prošle godine poginulo na stotine civila.

Talas nasilja se širi dalje po regionu Sahel Zapadne Afrike. Jedan stanovnik sela, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da čini se da je ovaj napad bio odmazda za napad u kojem je prošle nedelje poginulo 23 vojnika, a odgovornost za to je u petak preuzela organizacija povezana sa Al-Kaidom.

Grupa je saopštila da je napad na vojnike bio odmazda za nasilje koje je počinila vojska Malija protiv nacionalne manjine Fulani.

Lokalne vlasti su sa svoje strane saopštile da je u pitanju "masakr civila zajednice Fulani" i da su ga počinili tradicionalni lovci rivalske zajednice Dogoni. Fulani su nomadi koji se bave stočarstvom i trgovinom. Dogoni su poznati kao lovci, a u svetu po verskim ritualima i plesu pod maskama.

#Afrika

#Napad

'