AKTUELNO

Saudijska Arabija planira da smanji izvoz sirove nafte u aprilu na ispod 7 miliona barela dnevno (bpd), što je znatno ispod uobičajenih 10 miliona barela dnevno, kako bi "icrpila" preveliku ponudu na tržištu i podržala cene "crnog zlata", izjavio je jedan saudijski zvaničnik.

Isporuke koje je za april isplanirala saudijska državna naftna kompanija Aramko manje su za 635.000 barela dnevno u odnosu na narudžbine kupaca - rafinerija i drugih klijenata, rekao je neimenovani saudijski zvaničnik, a prenosi agencija Rojters.

- Uprkos veoma snažnoj tražnji prekomorskih kupaca za više od 7,6 miliona barela dnevno, potrošačima će biti isporučivano manje od sedam miliona barela dnevno - dodao je on.

Martovski izvoz nafte iz Saudijske Arabije će, prema njegovim rečima, takođe biti ispod 7,0 miliona barela nafte.

Naveo je takođe da će aprilska proizvodnja biti niža i u odnosu na kvotu od 10,311 miliona barela dnevno, koja je utvrđena za kraljevinu sporazumom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o smanjenju prozivodnje.

OPEK i drugi proizvođači nafte, kao što je Rusija, dogovorili su se u decembru prošle godine da srežu isporuke za 1,2 miliona barela dnevno od 1. januara tokom šest meseci.

#Saudijska Arabija

'