AKTUELNO

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in predložio je zajednički projekat s Kinom - korišćenje veštačke kiše za čišćenje vazduha u Seulu, gde znatno povećanje zagađenja izaziva veliku zabrinutost.

Mun je danas naložio Vladinim zvaničnicima da ubrzaju zatvaranje starih elektrana na ugalj koje rade duže od 30 godina, rekao je njegov portparol Kim Ei-kiom.

Na sastanku sa zvaničnicima vlade Mun je rekao da je Kina "znatno naprednija" od Južne Koreje u tehnologijama pravljenja veštačke kiše i izrazio nadu da će stvaranje kiše iznad voda između dve zemlje pomoći da se ublaži zagađenje vazduha, naveo je Kim.

Prema Kimovim rečima, Mun je kazao da Kina tvrdi da južnokorejska prašina leti prema Šangaju i da će korišćenje veštačke kiše iznad Žutog mora pomoći i kineskoj strani.

Seul se bori s povećanjem zagađenja vazduha koje stručnjaci dovode u vezu s velikom industrijskom aktivnošću Kine i emisijom gasova iz južnokorejskih vozila.

Nivoi zagađenja vazduha u Južnoj Koreji dostigli su nove rekorde prošle nedelje, zbog čega građani masovno nose maske dok putuju na posao.

Koncentracija fine prašine u vazduhu Seula iznosila je danas 136 mikrograma po kubnom metru, prema podacima južnokorejskog Instituta za istraživanje životne sredine koji nivoe iznad 75 mikrograma po kubnom metru definiše kao "veoma loše".

#Južna Koreja

#Kina

#Vazduh

'