AKTUELNO

Kardinal Džordž Pel, osudjen u Australiji za zlostavljanje dečaka, nalazi se pod istragom Kongregacije za doktrinu vere Svete stolice i mogao bi da bude uklonjen iz sveštenstva, rekao je danas portparol Vatikana Alesandro Gisoti.

Portparol Vatikana je naveo da je kancelarija Vatikana koja se bavi seksualnim zlostavljanjem maloletnika preuzela slučaj kardinala Pela koji je osudjen u Melburnu u decembru prošle godine za zlostavljanje dečaka devedesetih godina prošlog veka.

Australijski kardinal, najviši sveštenik osudjen za seksualno zlostavljanje u Katoličkoj crkvi, nalazi se pod istragom Kongregacije za doktrinu vere, koji ima moć da ga uklonili iz sveštenstva.

Ovaj potez je očekivan pošto Katolička crkva mora da sprovede sopstvenu kanonsku istragu kad god postoji kredibilna optužba za seksualno zlostavljanje, navodi američka agencija.

Papa Franja uklonio je australijskog kardinala sa mesta neformalnog člana svog kabineta u oktobru prošle godine, a Vatikan je potvrdio da kardinal Pel nije više ministar ekonomije.

#Vatikan

'