AKTUELNO

Sjedinjene Američke Države i Vijetnam potpisali su danas u Hanoju, u prisustvu predsednika dve zemlje Donalda Trampa i Ngujena Tronga, nekoliko trgovinskih sporazuma, uključujući i ugovor vredan više milijardi dolara o prodaji 110 Boing aviona ovoj brzorastućoj ekonomiji jugoistočne Azije.

Tramp je u utorak doputovao u Hanoj, gde kasnije danas treba da se sastane sa severnokorejskim liderom Kim DŽong Unom.

Proizvođač aviona Boing, sa sedištem u Čikaga, saopštio je da je ugovorio prodaju 100 svojih aviona tipa "737 MAX" vijetnamskom niskotarifnom avio-prevozniku Vijetdžetu, u vrednosti 12,7 milijardi dolara po kataloškim cenama, prenosi agencija AP i dodaje da avio-kompanije obično dogovore popuste za velike porudžbine.

Ova vijetnamska privatna avio-kompanija inače obavlja letove na domaćim i regionalnim linijama koristeći avione evropskog proizvođača Erbasa. Pored toga, Boing je zaključio i drugi ugovor o prodaji 10 aviona tipa "787 Drimlajner" kompaniji "Bambu Ervejz" u vrednosti tri milijarde dolara.

Ta startap avio-kompanija je osnovana 2017. godine i počela je sa radom na domaćim linijama u januaru, a u vlasništvu je konglomerata "FLC Grupa" iz Hanoja. Kompanija za vazduhoplovnu tehnologiju Saber iz SAD-a, takođe je potpisala sporazum sa vijetnamskim nacionalnim avio-prevoznikom "Vijetnam Erlajnsom" tokom Trampove posete.

Iz kompanije su naveli da potpisani memorandum o razumevanju ima "potencijalnu vrednost" od 300 miliona dolara, izveštava AP.

#Boing

#SAD

#Vijetnam

'