AKTUELNO

Japanski premijer Šinzo Abe obećao je danas da će rešavanju teritorijalnog spora s Rusijom oko Kurilskih ostrva pristupiti "korak po korak".

Abe je na okupljanju nekadašnjih stanovnika četiri ostrva koje je Sovjetski Savez zauzeo u poslednjim danima Drugog svetskog rata rekao da je rešavanje spora o Kurilima, koje Japan naziva "Severnom teritorijom", teško ali neophodno.

- Nije lako rešavati problem koji opstaje i više od 73 godine od rata. Ipak, moramo time da se bavimo. Imajući u vidu vaša osećanja prema Severnoj teritoriji, odlučni smo da rešavanju teritorijalnog spora pristupimo korak po korak" - izjavio je japanski premijer.

Povratak Kurilskih ostrva pod suverenitet Japana je jedan od prioriteta za Abea i njegovu konzervativnu bazu. Spor već sedam decenija sprečava Moskvu i Tokio da potpišu mirovni sporazum i tako formalno okončaju Drugi svetski rat. Abe i ruski predsednik Vladimir Putin su se u novembru dogovorili da ubrzaju pregovore zasnovane na sovjetskom predlogu iz 1956, prema kom bi Japanu bila vraćena dva ostrva.

Ta ideja je razbesnela ruske nacionaliste, a šef diplomatije Sergej Lavrov je prošlog meseca upozorio Japan da početna tačka razgovora mora biti japansko priznanje Kurila kao dela Rusije.

Japanski premijer je naveo da će se pregovori nastaviti prema smernicama koje je dogovorio s Putinom da bi se potpisao mirovni sporazum, "dok narodi Japana i Rusije jačaju medjusobno poverenje i prijateljstvo".

#Rusija

'