AKTUELNO

Sirijska vojska saopštila je danas da je preuzela kontrolu nad Manbidžom, gradom koji su držali Kurdi i kom je pretila turska ofanziva.

Ta objava je usledila ubrzo pošto je glavna vojna formacija sirijskih Kurda pozvala vladu da preuzme Manbidž i tako spreči napad.

Takav razvoj događaja nagoveštava da su vlada Sirije i Kurdi postigli nekakav sporazum.

Sirijska vojska je saopštila da odgovara na poziv stanovnika Manbidža i obećala je bezbednost svima koji u tom gradu žive.

Nije poznato šta će biti s američkim vojnicima koji su patrolirali Manbidžom i linijom razdvajanja Manbidža i okolnih gradova u kojima su stacionirani borci koje Turska podržava.

Turska smatra kurdske jedinice terorističkim grupama i pretila je vojnom operacijom protiv Manbidža.

Ta pretnja je dovela do američke objave da će povući trupe iz Sirije.

KREMLj POZDRAVIO PREUZIMANjE KONTROLE NAD MANBIDŽOM

Kremlj je danas pozdravio ulazak sirijske vojske i preuzimanje kontrole nad gradom Manbidžom koji je bio pod kontrolom milicije sirijskih Kurda.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je opisao taj razvoj događaja kao "pozitivan korak" koji bi mogao da pomogne u "stabilizaciji situacije", prenosi AP.

ERDOGAN: TURSKA NEĆE DELOVATI U MANBIDŽU

Turska neće imati šta da radi u sirijskom gradu Manbidž kada "teroristicke organizacije" napuste to područje, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Turska ja zapretila da će napasti Manbidž kako bi isterala kurdsku YPG miliciju, koju smatra terorističkom grupom, preneo je Rojters.

Ranije danas sirijska vojska je saopštila da je ušla u Manbidž prvi put u poslednjih nekoliko godina, nakon što je YPG tražio od Damaska da zaštite grad od opasnosti turskih napada.

#Bašar al Asad

#Sirija

'