AKTUELNO

Iranski predsednik Hasan Rohani predstavio je danas parlamentu državni budžet "težak" 4.700 biliona rijala (47 milijardi dolara), navodeći da će američke sankcije uticati na živote građana i ekonomiju Irana, ali da neće baciti vladu na kolena.

- Cilj Amerike je da islamski sistem Irana baci na kolena. U tome neće uspeti, ali će sankcije nesumnjivo uticati na živote ljudi, razvoj zemlje i ekonomski rast - rekao je Rohani u parlamentu, a prenosi agencija Rojters.

Rohani je, predstavljajući nacrt budžeta za narednu iransku godinu koja počinje 21. marta 2019. godine, rekao da će državnim službenicima plate biti povećane za 20 odsto u idućoj godini, kao i da su budžetom predviđene subvencije u iznosu od 14 milijardi dolara za obezbeđivanje osnovne robe, kao što su hrana i lekovi, što je više u odnosu na 13 milijardi dolara iz državnog budžeta za tekuću godinu.

Američki predsednik Donald Tramp u maju je povukao Sjedinjene Države iz multilateralnog nuklearnog sporazuma sa Iranom i ponovo uveo sankcije toj zemlji.

#Hasan Rohani

#Iran

#Sankcije

'