AKTUELNO

On je bio omiljen Bin Ladenov sin kojeg je hteo za naslednika u Al Kaidi.

Američke vlasti dodale su na svoju crnu listu "međunarodnih terorista" sina ubijenog lidera Al Kaide, Osame bin Ladena, Hamzu bin Ladena, što je odluka koja automatski pokreće finansijske i pravne restrikcije protiv njega.

Stejt department naveo je da je odluka doneta jer je Al Kaida u avgustu 2015. godine saopštila da je Hamza bin Laden član džihadističke grupe i da je sam pretio SAD i američkim građanima na audio porukama emitovanim u julu 2016. On je pozivao i na samostalne operativne napade protiv američkih, francuskih i izraelskih interesa u Vašingtonu, Parizu i Tel Avivu.

Hamza bin Laden (24) jedan je od sinova lidera Al Kaide ubijenog u maju 2011. godine u operaciji američkih specijalnih snaga u Pakistanu.

Mnogi stručnjaci navode da je Hamza u islamističkim krugovima više poštovan od Al Zavahirija koji je zamenio lidera Al Kaide posle smrti.

Stejt department je najavio i sankcije protiv Ibrahim al Bane, člana al Kaide, koji je radio kao šef bezbednosti te terorističke grupe, a koji je poznat i po članku objavljenom 2010. godine u AQAP magazinu na engleskom jeziku, u kome je naveo da je napad 11. septembra bio "moralan" i pretio da će ciljati Amerikance i u zemlji i u inostranstvu.

S. P.

#Al Kaida

#Hamza Bin Laden

#SAD

'