AKTUELNO

Na današnjim protestima širom Francuske zbog povećanja cene goriva danas je učestvovalo oko 106.300 ljudi, saopštio je francuski ministar Kristof Kastane.

- U jeku protesta, negde oko podneva, na protestima je bilo oko 106.300 ljudi. To je mnogo manje u odnosu na prethodnu subotu, kada je broj učesnika protesta bio skoro 244.000. U Francuskoj je održano 1.619 protesta, a 130 ljudi je privedeno - precizirao je Kastane.

Kastane je naveo da su u pojednim mestima sukobi danas bili nasilniji u odnosu na prethodnu nedelju, prenela je agencija Tass.

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je nasilje demonstranata na protestima organizovanih zbog povećanja poreza na gorivo, poručivši da u "Republici nema mesta za takvo nasilje".

Foto: Tanjug AP

- Neka se stide oni koji su napali (policiju) i one koji su bili nasilni prema drugim građanima... U Republici nema mesta za ovakvo nasilje - napisao je Makron na Tviteru.

Najmanje 20 osoba, među kojima i četiri policajca, povređno je u Parizu u sukobima policije i učesnika protesta protiv povećanja poreza na gorivo.

Jedna osoba je teže povređena. Policija je saopštila da je desetine demonstranta uhapšeno zbog gađanja policajaca, prenosi AP.

Demonstranti su policiju gađali kamenjem i drugim predmetima, a policija je odgovorila upotrebom suzavca i vodenih topova. Pariska policija je suzavcem i vodenim topovima rasteravala demonstrante koji su pokušali da dođu do Jelisejskih polja, gnevni zbog politike francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Policija je u pokušaju da zaustavi demonstrante, u pojedinim trenucima učesnike tukla pendrecima. Učesnici protesta spalili su velike šperploče i drugi materijal na sred nekoliko ulica u centru Pariza, što je izazvalo velike oblake dima. Ranije danas, pariska policija je saopštila da su među okupljenim demonstantima uočene "rizične grupe" i da su incidenti vezani za prisustvo, u pročelju kolone, "stotina članova ultradesnice koji uznemiravaju snage reda".

Foto: Tanjug AP

Foto: Tanjug AP

Demonstrant tvrde da će doći do "građanskog rata", ali da su na to spremni, kao i da vlada pokušava "da im otme sve", prenosi AP. Neki od demonstranata pevali su nacionalnu himnu, dok su drugi nosili transparente s pozivima Makronu da podnese ostavku i sa porukama "gneva Francuske", među kojima je i poruka "Smrt porezima".

Pored Pariza, protesti su održani širom zemlje, osmi dan za redom. Hiljade policajaca nalazi se na terenu, a dve osobe su stradale 17. novembra u incidentima vezanim za proteste, podseća AP.

#Francuska

#Protest

'