AKTUELNO

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je danas da bi prevremeni izbori mali katastrofalne posledice, iako njegovi koalicioni partneri tvrde da su neizbežni.

Netanjahu smatra da bi prevremeni izbori bili greška, iako mu je posle ovonedeljne ostavke ministra odbrane Avigdora Libermana i izlaska Libermanove partije iz vladajuće koalicije ostalo samo 61 od 120 poslanika u parlamentu – Knesetu.

Liberman je ostavku podneo u znak protivljenja prekidu vatre između Izraela i palestinskih ekstremista u Gazi posle najnovije eskalacije nasilja u ponedeljak i utorak.

Liberman, vođa nacionalističke partije "Izral naš dom" (Izrael bejtenu), zahtevao je mnogo oštriji odgovor na najžešće palestinsko raketiranje juga Izraela od rata između Izraela i Hamasa 2014. godine.

Izraelski premijer je danas rekao da ulaže "poslednji napor" da spreči pad vlade, preneo je Asošiejted pres.

On će se danas sastati s ministrom finansija Moše Kahlonom, jednim od nekolicine koalicionih partnera koji smatraju da je moguće vladati i s minimalnom većinom.

Netanjahu je danas, na početku sednice vlade, javljaju izraelski mediji, rekao: "U periodu osetljivom za bezbednost, nisu nam potrebni (prevremeni izbori) i znamo šta se dešava kada neki u desničarskoj vladi dovedu do obaranja vlade kao 1992. i 1999. godine, pošto nam je to donelo katastrofu Osla (mirovnog sporazuma) i katastrofu (druge) Intifade (palestinskog ustanka)".

Godine 1992. Jicaka Šamira iz konzervativnog Likuda je na mestu premijera smenio Jicak Rabin, vođa Laburističke partije levog centra, a 1999. godine Ehud Barak je smenio Netanjahua.

Godine 1993. u Beloj kući je potpisan privremeni mirovni "Sporazum iz Osla", između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), nazvan tako po norveškoj prestonici u kojoj se pregovaralo.

#Benjamin Netanijahu

#Izbori

'