AKTUELNO

Britanska kraljevska porodica je svakako među najbogatijim porodicama na svetu, ali se nikada nije znalo koliko novca zapravo imaju. Međutim, sada je otkriveno koliko je princ Vilijam zaradio tokom finansijske godine 2023-2024.

Prema "Page Six", princ je dobio više od 23 miliona funti prihoda od svog imanja u vojvodstvu Kornvol.Vilijam je nasledio imanje od svog oca, kralja Čarlsa, 2022. godine i zaradio je raspodelivi višak od 23,6 miliona funti od njegovih investicija. Pored imanja, Vilijam je dobio i novu titulu - vojvoda od Kornvola.

Vilijam je takođe imenovan za pokrovitelja Fudbalskog saveza, a istu titulu je pre njega nosila njegova baka, kraljica Elizabeta II. Takođe je dobio ovlašćenja nad dobrotvornom organizacijom Velške garde i Kraljevskim poljoprivrednim društvom Kornvola. Takođe je imenovan za predsednika Viktorijinog i Džordžovog krsta.

Princ Vilijam nije jedini član kraljevske porodice koji svake godine zarađuje neverovatne iznose. Kako je ranije objavio "The Guardian", kralj Čarls, koji je zadužen za plaćanje ostalih članova kraljevske porodice koji obavljaju svoje funkcije, prima godišnju isplatu iz vladinog granta od Ministarstva finansija u iznosu od oko 86,3 miliona funti. Državna podrška pokriva troškove ostalih članova kraljevske porodice, kao i održavanje imovine i putovanja.

Foto: Tanjug AP/Leon Neal

Nakon što je postao kralj, procenjuje se da dobija 20 miliona funti godišnje od svog imanja u Vojvodstvu Lankaster. Iako nije poznato koliko novca kraljica Kamila zarađuje godišnje, poznato je da njeni prihodi potiču od kralja Čarlsa, a njegovi prihodi od njegovog imanja u vojvodstvu Kornvol.

Kraljev najmlađi brat, princ Edvard, i njegova supruga Sofi godinama su izdavali štalu, a prošle godine su dobili 130.000 funti za kiriju. Pored toga, Edvard je dobio 6,5. miliona funti za svoje kraljevske dužnosti od 1982. Godišnja primanja princa Harija, koji više ne obavlja svoje kraljevske dužnosti, i njegove supruge Megan Markl nisu poznati, a ne zna se ni koliko tačno zarađuje princeza Kejt Midlton.

Autor: Milica Krasić