AKTUELNO

Kralj Čarls je danas održao svoju prvu ceremoniju investiture nakon što mu je dijagnostikovan rak. Događaj je upriličen u Vindzoru i korak je dalje u njegovm povratku službenim dužnostima. Monarh se ranije ovog meseca vratio javnim angažmanima, a juče se pojavio u Hemširu sa sinom Vilijamom kome je uručio važan čin. To pojavljivanje tumači se primer njihove velike bliskosti i uzajmne podrške.

Britanski kralj Čarls domaćin je ceremonije u dvorcu Vindzor nakon što su mu lekari dali dozvolu za najveći angažman u zatvorenom prostoru od dijagnoze opake bolesti.

To je prva investitura koju je sproveo za pet meseci, a poslednja je bila 19. decembra - skoro mesec dana pre nego što je imao operaciju zbog benignog povećanja prostate u londonskoj bolnici.

Čarls III koji skoro da nije skidao osmeh sa lica, uručio je važna priznanja, između ostalih i nadbiskupu kenterberijskom Džastinu Velbiju i dami Džili Kuper kao i dekanu Dejvidu Hojlu, koji je kao i Velbi proglašen za viteza.

Foto: Tanjug AP/Aaron Chown (SUB)

Džejn Kuper koja je inače prijateljica kraljice Kamile nagrađena je za zasluge u književnosti i dobrotvornim organizacijama nakon što je nedavno objavila svoju 52. knjigu, "Tackle!".

Čarls III uručio je 52 priznanja, jedno po jedno. Iako je ovo njegova najveća ceremonija u zatvorenom prostoru u poslednjih nekoliko meseci, investitura je u nešto manjem obimu nego inače. Oko 60 ljudi, a ponekad i više od 70, obično primaju odlikovanja, a sve posmatraju odabrani gosti.

Kada se Čarls vratio javnim dužnostima nakon dijagnoze raka, rečeno je da će određeni angažmani biti prilagođeni njegovom zdravstvenom stanju, kao i da se ne očekuje pun program letnjih dužnosti.

Lekari su dali zeleno svetlo takvom povratku nakon što je procenjeno da terapija daje dobre rezultate. Doktori su optimistični po pitanju nastavka lečenja. Kralj Čarls je juče otkrio nove detalje o svom zdravstvenom stanju.

Nadbiskup je danas postao tek drugi čelnik Engleske crkve u novijoj istoriji koji je proglašen za viteza, da će se to desiti, saznalo se prošle godine, piše Daily mail. Priznanje mu je uručeno zbog službe kruni tokom krunisanja Čarlsa III i njegove supruge Kamile 2023. u Londonu.

Foto: Tanjug AP/Peter Dejong

Zanimljivo je da se dama Džili Kuper u svom radu fokusira na skandale i preljube među višim društvenim slojevima. Smatra se da je jedan lik osmislila po ugledu na bivšeg muža kraljice Kamile.

Čarls III pojavio se prvi put u javnosti nakon što je Megan Markl i princa Harija zadesio veliki skandal.

Njegovo jučerašnje pojavljivanje sa sinom Vilijamom ima veze sa princom Harijem pa se na društvenim mrežama povela veliika bura.

Podsetimo, Bakingemska palata je petog februara saopštila da Čarls III ima rak ne otkrivajući vrstu opake bolesti.