AKTUELNO

Pobednik Evrovizije 2024 je Nemo Metler sa pesmom "The Code" iz Švajcarske.

Nakon što je Nemo proglašeno za pobednika Evrovizije 2024, počelo je slavlje, a mnogi su primetili zastavu kojom je Nemo mahalo na takmičenju. Osim švajcarske zastave, Nemo je pokazalo i zastavu koja ima žute, bele, ljubičaste i crne vodoravne pruge. Radi se o nebinarnoj zastavi ponosa.

Foto: Tanjug AP/Martin Meissner

Rodno nebinarna osoba je identitetska odrednica za osobu koja se ne oseća i ne identifikuje ni kao žena, ni kao muškarac, ili se oseća i identifikuje i kao žena i kao muškarac, ili se pak definiše potpuno izvan binarnih (žensko-muških) normi. Nebinarne osobe traže da se oslovljavaju s oni, njih, njihov. Žuta pruga predstavlja ljude čiji pol postoji izvan binarnog sistema, bela pruga ljude s više ili svih polova, ljubičasta ljude s rodovima koji se smatraju kombinacijom muškog i ženskog pola, a crna ljude koji se identifikuju kao osobe bez pola, piše Dnevnik.hr.

Da podsetimo, Nemo Metler je na Evroviziji pevalo pesmu “The Code”, koja je kako kaže, delimično inspirisana i stvarnim životom. Nemo ima 25 godina i deklariše se kao nebinarna osoba, odnosno ni kao muško ni žensko, već kao “oni”.

Foto: Tanjug AP/Jessica Gow

- "The Code" govori o putovanju započetom spoznajom da nisam ni muškarac, ni žena. Traženje sebe bio je dug i često težak proces, ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba - reklo je Nemo jednom prilikom, i istaklo koliko je značajna mogućnost da peva na sceni u Malmeu.

- Neverovatna je čast što mogu da predstavljam Švajcarsku na Evroviziji. Ova platforma nudi veliku priliku za izgradnju mostova između različitih kultura i generacija. Zato mi je kao kvir osobi vrlo važno da se zauzmem za celu LGBTQIA+ zajednicu - zaključilo je Nemo.

Autor: pink.rs