AKTUELNO

Švajcarska je ove godine odnela pobedu na muzičkom takmičenju Evrovizija 2024.

Nemo je nakon proglašenja pobednika uspelo da slomi pobednički trofej, ali i da povredi palac ruke. Ipak, kako je istaklo, sve je u redu, to ne umanjuje njegovo trenutno raspoloženje.

Foto: Tanjug AP/Martin Meissner

- Celo ovo iskustvo je bilo baš intenzivno i ne uvek toliko prijatno, mnogo stvari je vezano za ljubav i jedinstvo, bilo je toliko različitih kultura i ljudi koji su bili pozitivni, predani muzici i oni su mi dali nadu... Nisam samo prekršilo kod, već sam slomilo i trofej, kao i palac, ali sve je ok, imam i novi trofej - reklo je Nemo kroz smeh.

Da podsetimo, Nemo Metler je na Evroviziji pevalo pesmu “The Code”, koja je kako kaže, delimično inspirisana i stvarnim životom. Nemo ima 25 godina i deklariše se kao nebinarna osoba, odnosno ni kao muško ni žensko, već kao “oni”.

- "The Code" govori o putovanju započetom spoznajom da nisam ni muškarac, ni žena. Traženje sebe bio je dug i često težak proces, ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba - reklo je Nemo jednom prilikom, i istaklo koliko je značajna mogućnost da peva na sceni u Malmeu.

Foto: Tanjug AP/Martin Meissner

- Neverovatna je čast što mogu da predstavljam Švajcarsku na Evroviziji. Ova platforma nudi veliku priliku za izgradnju mostova između različitih kultura i generacija. Zato mi je kao kvir osobi vrlo važno da se zauzmem za celu LGBTQIA+ zajednicu - zaključilo je Nemo.

Hrvatska važila za glavnog favorita

Podsetimo, finale "Evrovizije 2024" održalo se večeras u Malmeu u Švedskoj, a za glavnog favorita važio je Baby Lasagna sa pesmom "Rim Tim Tagi Dim". Na drugom mestu je bio Izrael, sa 18 posto, a na trećem Švajcarska sa 15 posto.

Foto: Tanjug AP/Martin Meissner

Nakon proglašenja pobednika Nemo nije mogao da sakrije koliko je srećan, ali i suze u očima zbog uspeha.

Autor: N. Ž.