AKTUELNO

Kralj Čarls bio je domaćin zabave u bašti Bakingemske palate, u pratnji je supruge kraljice Kamille, vojvode i vojvotkinje od Edinburga, princeze Ane i vojvode i vojvotkinje od Gločestera. Kejt Midlton i princ Vilijam, očekivano, ne prisustvuju i kao jedini, zaposleni, članovi porodice koji propuštaju događaj.

Zabava je trala od 16:30 do 17:30 časova, a dolazak princa Harija u katedralu Svetog Pavla u Londonu, gde će održati govor povodom 10. godišnjice "Invictus games", najavljen je za 17 sati. Angažmani oca i sina skoro da su se vremenski poklopili. Iako su fizički razdvojeni pet kilometara, suštinski je ta razdvojenost mnogo veća. Kraljica Kamila kao i ostale članice dvora odabrele su veoma elegantne odevne kombinacije.

Princ Hari je pre "Megzita" bio na zabavama u bašti Bakingemske palate u Londonu. Primera radi i 2018. godine, kada se pojavio sa suprugom Megan Markl. Zbog brojnih porodičnih skandala repriza toga skoro pa je nemoguća.

Iako se najavljivalo da će kralj Čarls, zbog obaveza, propustiti suset sa sinom Harijem, koji je juče stigao u London, postojale su nade da će do tog susreta ipak doći. Međutim, od očekivanja ostadoše samo prazne reči. Monarh neće moći da se vidi sa sinom jer ima previše obaveza i evo šta radi, dok je Hari na korak od njega. Porodični odnosi su takvi da je taj korak nepremostiva prepreka.

Foto: Tanjug AP/PA via AP

Monarh je, ranije tokom dana, viđen kako napušta "Klarens haus" u Londonu. Mahao je okupljenima i pozdavio ih i osmehom. Pripremao se za niz obaveza od kojih nijedna ne uključuje susret sa princem Harijem.

Čarls III imao je sastanke u Bakingemskoj palati što je prethodilo važnoj zabavi u Bakigemskoj palati. Zatim će održati nedeljne audijencije sa premijerom Rišijem Sunakom i Tajnim većem. Zauzet je i princ Vilijam pa je danas u Vindzoru uručivao MBE priznanja, a među dobitnicima bio je i čuveni reditelj, Ridli Skot.

Većina članova britanske kraljevske porodice jesu bili u Londonu, a princeza Ana je prošle nedelje otputovala u Kanadu radi niza angažmana sa tamošnjom mornaricom. Vratila se u London u međuvremenu.

Foto: Tanjug AP/Jordan Pettitt/PA Wire

Dužnosti jesu važne, pa i neodložne, ali ipak činjenica da je javnosti rečeno da se zbog previše obaveza ne mogu sastati otac i sin izaziva, najblaže rečeno, čuđenje. Kralj Čarls je, ovaj put, obavestio Harija o tome, ali se to i dalje tumači kao prezir kralja prema mlađem sinu, dok je starijem nasledniku Vilijamu ipak ukazao ovakvu čast.

Čarls je ranije uvek ostavljao otvorena vrata za Harija, ali sada je napravio distancu. I bilo je vreme, kažu neki imajući u vidu skandale u koje su princ i Megan Markl uplitali dvor nekoliko godina. Pa ipak, zar su te afere jače od odnosa oca i sina? Odluka monarha nije automatski i dokaz da je odbacio sina, ali je poslao jasnu poruku javnosti, i javno nije podržao odbeglog princa, koji se sprema da večeras održi govor u katedrali Svetog Pavla u Londonu, povodom 10. godišnjice "Invictus games", zbog čega je i doputovao u domovinu. Može se čuti da je imao žarku želju da se sastane sa kraljem, ali ovaj put naišao je na odbijanje.

Hari, koga su pitali da li je srećan što je stigao kući, napravio je u poslednje vreme nekoliko skandala što je dodatno narušilo sliku njegovih odnosa sa porodicom.

Foto: Tanjug AP/Dominic Lipinski

Naveo je Ameriku kao svoje stalno prebivalište što je ocenjeno kao prekid njegove veze sa Britanijom sa velikim posledicama.

Nakon toga se pojavio sa spornim medaljama i bez važnog odličja pa je odjeknulo da se on time distancirao od oca.

U prošlosti, bilo je mnogo spornih poteza Harija, bez obzira na to šta je bila pozadina svega toga. On bi uvek rekao sporne stvari pa bi povukao reči i dolazio u Britaniju i tome su se mnogi čudili ističući da je licemeran. Čarls se pre tri meseca sastao sa njim u "Klarens hausu", na 45 minuta. Hari se brzo vratio u SAD, a sutra odlazi za Nigeriju gde će se sastati sa suprugom Megan Markl i nastaviti promociju takmičenja. Ni ovaj put, kao ni u februaru, neće doći do susreta Harija sa Vilijamom i Kejt Midlton iako je "Mirror" pisao da su princeza i princ od Velsa pozvali vojvodu i vojvotkinju od Saseksa da sa decom, Arčijem, Harisonom i Lilibet Dajanom, dođu u Britaniju.

Odnos Vilijama i Harija godinama je komplikovan, i promena na bolje nema ni na vidiku. Tužna i surova priča o jednoj porodici, a pošto se radi o britanskoj kraljevskoj porodici, njihov razdor prati ceo svet.

Kralj Čarls izgledao je veoma raspoloženo, pozdravljao se sa zvanicama, a tradicionalni događaj organizuje se nakon što se nedavno vratio javnim dužnostima.

Autor: N. Ž.