AKTUELNO

Kreativni direktor Olimpijskih igara u Tokiju Hiroši Sasaki podneo je danas ostavku zbog uvreda koje je uputio domaćoj komičarki u vezi sa njenom telesnom težinom.

Sasaki je rekao da poznata japanska plus sajz komičarka Naomi Vatanabe trebalo da nastupi na Olimpijskim igrama kao "olympig" i da na ceremoniji otvaranja na glavi nosi imitaciju svinjskih ušiju.

On je upotrebio igru reči - "olympig" - "olympic".

Kako je preneo Bi-Bi-Si (BBC), Vatanabe je jedna od najpoznatijih komičarki u Japanu, poznata je po imitiranju slavnih ličnosti, promoviše pozitivan odnos prema izgledu gojaznih ljudi i pokret pod nazivom "Bucmast i sladak".

Sasaki se izvinio i rekao da mu je žao što je uvredio Vatanabe.

"Moje izjave bile su neprimerene. Iskreno se izvinjavam njoj i ljudima koji su osetili nelagodu zbog toga", naveo je Sasaki.

On je sporne izjave dao prošle godine u grupnom dopisivanju putem jedne aplikacije, a nedavno su ih objavili japanski mediji.

Sasaki je bio zadužen za ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara, koje počinju 23. jula. Takodje, radio je i na ceremoniji predaje olimpijske baklje Tokiju, u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Organzaciju Igara pogadjaju skandali, a u februaru je predsednik Organizacionog komiteta Joširo Mori podneo ostavku zbog seksističkih komentara.

Pre dve godine predsednik Olimpijskog komiteta Japana Cunekazu Takeda podneo je ostavku zbog mita u vezi sa kupovinom glasova.

#Olimpijske igre

#Tokio