AKTUELNO

Crvena zvezda je osnovana današnji dan, 4. marta 1945. godine. Klub je osnovan na inicijativu Ujedinjenog saveza antifašističke omladine, a u postavljanju temelja budućeg sportskog društva učestvovali su Zoran Žujović, Ljubiša Sekulić, Slobodan Ćosić, Dušan Bogdanović i Svetozar Gligorić.

Mesec dana pre toga osnovano je Omladinsko fiskulturno društvo Crvena zvezda koji je mesec dana kasnije prerastao u sportski kolelektiv Crvena zvezda.

Dan pre osnivačke Skupštine 4. marta delegati su i dalje većali koje ime da ponese sportski kolektiv da bi se umešali "kumovi" Slobodan Ćosić i Zoran Žujović, prvi potpredsednici kluba.

Ćosić je tada izgovorio: Ljudi, a da naše društvo nazovemo Zvezda?", na šta je Žujović dodao, "Odlično. Samo, kad je Zvezda – neka bude crvena".

Za prvog predsednika kluba izabran je Đorđe Paljić, za potpredsednike Slobodan Ćosić i Zoran Žujović, za sekretara Ljubiša Sekulić, za blagajnika Dušan Bogdanović, a ekonom je bio Predrag Đajić.

Prva fudbalska utakmica odigrana je na sam dan osnivanja 4. marta, a rival je bio Prvi bataljon Druge brigade KNOJ-a. Zvezda je slavila rezultatom 3:0 na igralištu "Studenta".

Foto: Pink.rs

Crvena zvezda je tada nastupala u sledećem sastavu: Golubičić (Popadić), Stanković, Filipović, Pečenčić, Ćirić, Jovanović, Veličković, Tomašević, Šapinac (Stokić), Spasojević i Horvatović. Strelac prvog, istorijskog gola za Crvenu zvezdu, bio je Kosta Tomašević. Tokom prve godine postojanja, Crvena zvezda je odigrala ukupno 36 mečeva. Zabeležila je 30 pobeda, nerešeno je bilo pet puta, a jedini poraz doživljen je u Temišvaru protiv Rumunije.

Zvezda je tokom istorije iznedrila veliki broj legendi, a najveće su Zvezdine zvezde, kojih je do sada 5 - Rajko Mitić, Dragoslav Šekularac, Dragan Džajić, Vladimir Petrović Pižon i Dragan Stojković Piksi.

Ipak, najslavnija generacija u istoriji Zvezde je ona iz 1991. godine, koja se okitila titulom prvaka Evrope u Bariju, koja je kasnije proglašena "šestom Zvezdinom zvezdom", mada se ta titula šeste Zvezdine zvezde nije odomaćila među navijačima crveno-belih.

#Crvena Zvezda

#osnivanje

'