AKTUELNO

Bilo je mnogo upečatljiivih momenata na današnjoj proslavi službenog rođendana britanskog kralja Čarlsa III, u Londonu.

Pojavljivanje Kejt Midlton je najvažniji i najsnažniji trenutak, na nakon ceremonije desio se momenat koji je takođe privukao pažnju. I to veoma dirljiv momenat, kada je vojvotkinja od Edinburga stavila ruku na leđa princa Vilijama kako bi mu pružila podršku, ali i pokazala koliko joj je drag prestolonaslednik.

Sofi je supruga princa Edvarda, brata britanskog monarha Čarlsa III i veoma je bliska sa princom i princezom od Velsa. Danas u Londonu pojavila se sa ćerkom Lejdi Luiz Vindzor i suprugom.

Današnji događaj je glavni vrhunac kraljevskog kalendara, kada se slavi rođendan vladajućeg monarha u Ujedinjenom Kraljevstvu i ceremonije se održava svake godine poslednjih 260 godina.

To je jedan od retkih događaja koji okuplja sve starije članove porodice, koji se pojavljuju na balkonu Bakingemske palate što je sama završnica događaja i taj momenat mnogi nestrpljivo očekuju, svake godine. Ovog 15. juna na balkonu Kejt Midlton stajala je pored kralja Čarlsa čime je on izrazio podršku princezi.

Kejt Midlton pojavila se u javnosti skoro tri meseca nakon što je objavljena njena video porukom kojom je saopštila da boluje od raka. Pre današnje ceremonije videlo smo je na javnom događaju 25. decembra u Sandringemu, tokom Božićne šetnje sa porodicom.

Kada se članovi kraljevske porodice pojave na balkonu, time se ističu dobre veze i odnosi među njima. Današnje slike važan su preokret nakon krize koja je zahvatila dvor i koja i dalje traje jer se Kejt i Čarls još bore sa rakom.

Bliskost i ujedinjenost porodice vidi se i po potezu vojvotkinje prema princu Viljamu. Princ od Velsa kao i vojvotkinja obavili su niz dužnosti tokom poslednjih meseci otkako je kriza počela.

U proteklih nekoliko meseci, dok je vladavina Njegovog Visočanstva bila skrenuta sa kursa zbog njegove bolesti, ostali članovi kraljevske porodice su tiho održavali Firmu. Među njima je i Sofi.

Foto: Tanjug AP/Alberto Pezzali

Prošle su godine, otkako su se princeza Ana, vojvoda i vojvotkinja od Edinburga Edvard i Sofi i vojvoda i vojvotkinja od Gločestera našli u centru ogromne pažnje, velika su pomoć kralju. Kraljica Kamila zauzima centralno mesto, a čak i članovi porodice koji ne obavljaju službene dužnosti, poput princeze Beatris, privlače pažnju. Da nisu napustili monarhiju 2020. godine, Hari i Megan bi sada ili ključne figure u ovom problematičnom razdoblju a drugi koji su sada u centru možda čak i ne bi imali takvu ulogu.

Stav tih drugih članova porodice mogao bi da posluži kao velika lekcija za Harija i Megan Markl. Dva člana porodice su sada veoma istaknuti, princ Edvard i njegova supruga Sofi. Ništa ne prikazuje tu dramatičnu promenu za neke članove Krune od te naglašene uloge koju sada igra princ Edvard, vojvoda od Edinburga. Kao pukovnik Škotske garde, ponosno je učestvovao na Paradi konjičke garde na Trooping the Colour. Čak je i vežbao sa svojim osramoćenim bratom Endruom za tu ulogu.

Foto: Tanjug AP/James Manning

Endru je i dalje proteran iz javnog života zbog povezanosti sa pedofilom Džefrijem Epstajnom. Sudilo mu se zbog seksa sa maloletnom devojkom, slučaj je rešen novčanom nagodbom. Ovaj sin Elizabete II i princa Filipa se ipak neretko viđa sa porodicom u javnosti iako su posledice njegovih zlodela ostavile jak trag na njegov položaj na dvoru.

Ranije su viši saradnici na dvoru pričali da Sofi, Edvard i Endru neće imati značajniju ulogu kada Čarls postane kralj. To se u slučaju dva prva člana, nije dogodilo. Sofi je nedavno postala prva članica kraljevske porodice koja je posetila ratom razorenu Ukrajinu i redovno obavlja dužnosti, sa suprugom ili sama.

Vojvotkinja od Edinburga nosila je danas haljinu Beulah London i Jane Taylor šešir, dok je njena ćerka Lejdi Luiz Vindzor bila u cvetnoj haljini brenda Suzannah London.

Autor: Marija Radić