AKTUELNO

Izraelskoj predstavnici na ovogodišnjem izboru za pesmu Evrovizije Eden Golan rečeno je da ne napušta hotelsku sobu, osim ukoliko ide na nastupe i zvanične događaje Evrovizije, zbog pro-palestinskih protesta u švedskom Malmeu, gradu gde se održava ovo takmičenje.

Njoj su iz policije rekli da ostane van vidokruga javnosti sem za vreme nastupa, preneo je Juronjuz. Ona je stigla u Malme ovog vikenda, uz jake mere bezbednosti, noseći bedž u znak solidarnosti sa taocima koje još drži Hamas.

Švedska policija je u stanju visoke pripravnosti, a zatražila je pojačanje iz Danske i Norveške za najveće evropsko takmičenje u pop muzici.

Pozivi za bojkot događaja su stigli odavno, a više od 1.000 švedskih umetnika zahtevalo je da se Golan zabrani da učestvuje, kao i 1.400 finskih radnika iz oblasti umetnosti.

U Malmeu je u petak spaljen Kuran, dok je, kako je pisao Tajms of Izrael, jedan od aktera spaljivanja muslimanske svete knjige, bio ogrnut izraelskom zastavom, dok je izgažena palestinska zastava. Izbor za najbolju pesmu Evrovizije biće održan u periodu između 7. i 11. maja u Malmeu.

Autor: pink.rs