AKTUELNO

"KRALJICA je umrla mirno u Balmoralu danas popodne", navedeno je u prvom zvaničnom saopštenju kraljevske porodice na Tviter nalogu.

- Kralj i kraljica supruga ostaće večeras u Balmoralu i sutra će se vratiti u London- dodaje se još u saopštenju kraljevske porodice.

Podsetimo, britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je u 96. godini u dvorcu Balmoral u Škotskoj, gde se nalazila od jula na odmoru.

Kraljičino zdravlje pogoršalo se u poslednjih nekoliko dana, a njen sin princ Čarls i unuk princ Vilijam i drugi članovi kraljevske porodice bili su uz nju u poslednjim trenucima.

Kraljica Elizabeta Druga rođena je 21. aprila 1926. godine.

Prestolonaslednica je postala 1936. godine, kada je njen otac DŽordž Šesti postao britanski kralj.

Foto: TANJUG AP/BEN STANSALL

Na presto je došla 1952. godine posle smrti njenog oca kralja DŽordža Šestog, a krunisana je godinu dana kasnije, 2. juna 1953. godine u Vestminsterskoj katedrali u prisustvu sedam hiljada gostiju. Ceremonija krunisanja bila je prvi masovni događaj koji je direktno prenošen na televiziji.

Kao britanska kraljica, nalazila se na čelu Anglikanske crkve, a bila je i na čelu Komonvelta (koji objedinjava sve bivše britanske kolonije).

Nedavno je proslavila platinasti jubilej vlasti, 70 godina na britanskom tronu.

U braku sa princom Filipom imala je četvoro dece, prestolonaslednika DŽordža (1948), princezu Anu (1950), princa Endrjua (1960) o princa Edvarda (1964).

Tokom vladavine, kraljica je posetila 130 zemalja sveta, a u Beogradu je boravila 1972. godine.

Do poslednjeg dana bila je veoma aktivna i učestvovala u raznim zvaničnim događajima. U januaru 2006. godine predala je deo svojih ovlašćenja princu Čarlsu, a krajem 2016. godine i nadležnost nad 25 dužnosti drugim članovima kraljevske porodice.

Tokom ove godine, retko se pojavljivala u javnosti, a 3. jula 2022. predala je prestolonasledniku Čarlsu deo ovlašćenja šefa države.