AKTUELNO

Roditelji malog Rivera, samo nekoliko dana kasnije, objavili su da su donirali njegove organe, što je zbunilo javnost.

Šeron Stoun objavila je 31. avgusta da je njen maleni nećak River, od samo godinu dana, preminuo usled otkazivanja organa.

Međutim, ubrzo nakon toga oglasila se porodica malog dečaka koja je objavila da je on bio donator čak tri organa, te da je postao heroj koji je spasio živote. Naime, otac dečaka, odnosno brat slavne glumice, Patrik, kao i njegova supruga Taša, objavili su vest o donaciji organa na Instagram stranici Centra za oporavak i obrazovanje o doniranju organa (CORE).

On je bio naš mali šaljivdžija, naša beba, naš mali gurman. Sada je i River postao heroj – započeli su.
U smrti je dao daleko veći doprinos ovom svetu nego što je većina nas za života. Dokazao je da najkraći život može biti i najznačajniji. Kao donator organa, River je spasio tri života – poručili su.

Javnost je ovom objavom iznenađena s obzirom da se prethodno spominjalo otkazivanje njegovih organa, a za doniranje je potrebno da oni budu fukncionalni te da krv i kiseonik moraju proticati kroz njih.

Da bi osoba postala davatelj organa, krv i kiseonik moraju proticati kroz organe kako bi se osigurala održivost. To zahteva da osoba umre pod okolnostima koje su dovele do smrtonosne povrede mozga, obično zbog velike traume koja je rezultirala krvarenjem, otokom ili nedostatkom kiseonika u mozgu – piše na web stranici Donate Life.

Podsetimo, Šeron je nakon smrti deteta na Instagramu podelila video sa kolažom njegovih fotografija.

Autor: M. P.