AKTUELNO

Novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da će njegova platforma za delovanje biti Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

Dodik je rekao da u budućnosti želi da Srbija i Bosna i Hercegovina imaju dobru saradnju. Kada je reč o pitanju Kosova, napominje da tu "nema dilema", te da će pratiti Beograd i Srbiju

Komentarišući izjavu hrvatskog člana Predsedništva Željka Komšića da je za njega Kosovo nezavisna država, Dodik je naglasio da je to bila nepotrebna izjava, imajući u vidu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako kaže, svima čestitao.

Dodik ističe da ne želi da pravi dodatne podele unutar BiH, niti da se Republike Srpska degradira

- Moja politika je mir, da se odluke uzmu u okviru organa, a ne visoki predstavnik, da se američki i britanski ambasador ne mešaju u mikroupravljanje - ističe Dodik.

On ne isključuje mogućnost da RS bude nezavisna kao, kako kaže, posledica neuspeha ustavne BiH.

Govoreci o najavama da će u zgradu Predsedništva BiH doneti zastavu Republike Srpske, Dodik napominje da on dolazi iz RS, te da je zato sasvim logično da donosi politike iz Srpske i njena obeležja. Prema njegovim rečima, BiH je složena zemlja i nema svoj identitet bez sastavnica - dva entiteta i tri naroda.

- Ne vidim zašto zastava treba nekog da uznemiri - kaže Dodik.

Dodaje da će, ako ne bude dobio podršku za zastavu, biti problema sa sednicama Predsedništva.

- Ima telefona. Stvar nije simboličkog karaktera. Ukoliko pristanete da se identitet RS svali na upražnjavanje u Banjaluci, dobijete priču da 9. januar nije Dan Republike Srpske - napominje srpski član predsedništva BiH.

Za sebe kaže da nije bosansko-hercegovački unitarista, te da neće dozvoliti majorizaciju bilo koga.

- Uveren sam da smo, pri procesu majorizacije, blizu oružanog konflikta - napominje Dodik.

Kada je reč o timu sa kojim će raditi, Dodik navodi da proslavljeni reditelj Emir Kusturica može mnogo da mu pomogne kao savetnik, s obzirom na iskustvo i poznavanje lokalnog mentaliteta.

#Milorad Dodik

'