AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas kao netačnu i zlonamernu izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Srbija loše govori o Hrvatskoj.

- Srbija ima ustavnu obavezu da u međunarodnoj zajednici još više nego je dosada slučaj, govori samo istinu i činjenice o problemima sa kojima se suočavaju Srbi - istakao je Linta u pisanoj izjavi.

On je dodao da Hrvatska konstatno krši imovinska, stečena i statusna prava stotina hiljada proteranih Srba i drugih oštećenih građana, diskriminiše preostale Srbe koji se suočavaju sa porastom govora mržnje i nasilja, a slavi ratne zločinace koji su ubijali srpske civile i ratne zarobljenike.

Prema njegovim rečima, etnički motivisano pravosuđe u najvećoj meri sudi Srbima bez čvrstih dokaza, proterani Srbe se hapse na osnovu hrvatskih poternica širom sveta i sporo se vrši ekshumacija posmtrnih ostataka Srba sa poznatih grobnih mesta.

Linta ocenjuje da je projekat rehabilitacije ustaštva i NDH ušao u završnu fazu.

- U Hrvatskoj je, između ostalog, postalo normalno da se na sportskim utakmicama i koncertima, kao i na drugim mestima koristi ustaški pozdrav 'Za dom spremni', da se podižu spomenici ubijenim ustaškim zločincima i teroristima, da se fabrika smrti Jasenovac naziva radnim logorom, da se ustaški logori za decu Jasterbarsko i Sisak smatraju domovima za ratnu siročad - dodaje se u izjavi.

#Andrej Plenković

#Miodrag Linta

'