AKTUELNO

Širom Makedonije u 19.00 sati zatvorena su birališta na kojima su se građani izjašnjavali na referendumu o promeni imena države u Republika Severna Makedonija.

Dva sata pre zatvaranja birališta na referendumu je glasalo 28,83 odsto birača, saopštila je makedonska Državna izborna komisija (DIK) u 17 sati.

- Ovo su podaci sa obrađenbih 87,25 odsto informacija opštinskih izbornih komisija - rekao je predsednik DIK-a Oliver Derkoski.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je registrovano 19 incidenata tokom referendumskog izjašnjavanja.

Do 15 sati izlaznost 22,56 odsto

Makedonska Državna izborna komisija (DIK) objavila je da je do 15 časova na referendumu o promeni imena države u Republika Severna Makedonija, glasalo 334.075 glasača, odnosno 22,56 odsto ukupno upisanih birača.

- Dan protiče u istoj atmosferi kao i dosad. Ovom prilikom želim da izrazim zahvalnost velikom broju građana na demokratskoj atmosferi koja vlada tokom celog referendumskog dana. Isto tako želim da uputim kritikuje svina onima koji sa nekoliko incidenta narušavaju takvu sliku - rekao je Predsednik DIK-a Oliver Denkovski na konferenciji za medije u Skoplju.

Članovi DIK-a razmatrali su 26 prigovora građana koji nisu ostvarili pravo da glasaju, jer nisu upisani u birački spisak i oni su mahom odbijeni. Najveća izlaznost do 15 časova zabelezena je u opštinama Saraj, skopski Karpoš sa preko 30 odsto, dok je najmanja u Novom Selu sa istpod 10 odsto.

U Makedoniji su jutros otvorena biračka mesta za referendum na kojem će se građani opredeljivati "za" i "protiv" da ta bivša jugoslovenska republika promeni ime u Severna Republika Makedonija, u skladu sa sporazumom sa Grčkom i priključenju NATO i EU. Glasačka mesta su otvorena u 7 sati, a Makedonci će moći da glasaju do 19 časova.

Foto: Tanjug AP

Građani će se na pitanje "Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?" moći da se izjasne na 3.480 biračkih mesta u 80 opština. U birački spisak je upisano 1.806.337 građana.

Referendum će biti uspešan ako na biračka mesta izađe 50+1 odsto upisanih u birački spisak, odnosno 903.169 ljudi, od kojih najmenje 50+1 jedan mora da se izjasni "za" referendumsko pitanje. Referendum će nadgledati gotovo 12.500 posmatrača od kojih su 493 iz inostranstva.

Za izveštavanje o referendumu akreditovano je 83 stranih novinara iz 32 medija. Za svako eventualno kršenje referendumskih pravila predviđene su sankcije.

ZAEV: Makedonci glasajte! Danas odlučujete o sudbini zemlje!

Makedonski premijer Zoran Zaev glasao je na referendumu i pozvao građane da se u što većem broju pojave na glasačkim mestima jer, kako je rekao, Makedonci danas odlučuju o sudbini zemlje.

Foto: Tanjug

Zaev je, posle glasanja u Strumici, rekao da je uveren da će odživ građana biti veliki.

Foto: Tanjug

- Pozivam sve da izađu i donesu ozbiljnu odluku za budućnost naše zemlje, za buduće generacije -  poručio je Zaev. Prema podacima Državne izborne komisije, izlasnost do 9 sati je bila 2,45 odsto.

MK MUP: Registrovana četiri incidenta do sada na referendumu

Portparol makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova Toni Angelovski izjavio je da su do sada na referendumu o promeni imena države u Republika Severna Makedonija registrovana ukupno četiri incidenta. On je na konferenciji za medije saopštio da je na glasačkom mestu u Osnovnoj školi "Lazo Angelovski" u skopskoj opštini Aerodrom K. Ž. (22) vređao građane i fizički napao policijske službenike, zbog čega je priveden u policijsku stanicu.

Angelovski je takođe naveo da je 80-godišnji muškarac u mestu Zubovce kod Gostivara prijavio da ga je u vezi s referendumom vređala 64-godišnja S. M. koja je pozvana u policijsku stanicu i dodao da se radi na rasvetljavanju ovog slučaja.

Foto: Tanjug

- U Strugi je prijavljeno fotografisanje mobilnim telefonom sa terase zgrade blizu biračkog mesta u Osnovnoj školi 'Braća Miladinovci'. Odmah su preduzete mere i lica su odvedena u policijsku stanicu - rekao je Angelovski.

On je kazao da se četvrti incident dogodio na glasačkom mestu u Osnovnoj školi "Vanče Prće" u Štipu gde je B. O. prijavio da ga je prilikom dostave hrane biračkom odboru fotografisao i vređao E. S, koji se sada nalazi u policijskoj stanici.

Odstranjen potpredsednik komisije

Na jednom biračkom mestu u Skoplju odstranjen je poptpredsednik komisije za referendum o imenu Makedonije zato što je agitovao, potvrdila je danas Državna izborna komisija (DIK).

To se desilo na biračkom mestu u osnovnoj školi "Budućnost" u skopskoj opštini Čair.

Predsednik DIK Oliver Derkovski je rekao da je na mesto odstranjenog potpredsednika izborne komisije postavljen novi član i da je referedumsko izjašnjavanje nastavljeno neometano.

Foto: Tanjug

- Ne znam za šta je kako agitovao, samo znam da je to što je radio strogo zabranjeno zakonom. Kao što je propisano, obavljena je njegova zamena -  rekao je Derkovski, a prenose lokalni mediji.

U Makedoniji je jutros u 7.00 počeo referendum na kojem gradjani odlučuju da li su za to da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

#EU

#Makedonija

#NATO

#referendum

'