AKTUELNO

Doktor Milan Zarubica osuđen je u Makedoniji na 11 godina zatvora zbog proizvodnje sintetičke droge na osnovu sporazuma o priznanju krivice, preneli su mediji.

Zarubica je bio uhapšen u decembru 2017. godine u Tetovu sa još šest osumnjičenih, a teretio se kao organizator kriminalne grupe.

Presuda mu je izrecena 19. septembra u Osnovnom sudu u Skoplju, na osnovu sporazuma kojio je zaključio sa tamošnjim tužilaštvom.

Osim njega krivicu je priznalo još cetvoro optuženih, među kojima i srpski državljanin Stevan Kljajić.

Makedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je u maju ove godine Zarubicu i još šest osoba da su tokom 2017. kao članovi međunarodne kriminalne grupe u Makedoniji i Srbiji kupovali, prenosili i posredovali prilikom prodaje droge i supstanci potrebnih za njenu proizvodnju.

Policija je prilikom hapšenja na dve lokacije pronašla mašine, opremu i oko 200.000 Ptableta koje sadrže amfetamin. Deo kupljenih materijala za proizvodnju droge držali su u kuci u makedonskom selu Batinci, a deo u kucnoj laboratoriji kod Tetova gde su i pravili amfetamin.

Zaplenjeno je i oko 910.000 „kaptagon“ tableta, odnosno oko 155 kilograma, kao i 52 kilograma cistog amfetamina i velike kolicine supstanci koje se koriste za proizvodnju narkotika.

Zarubica je ranije osudivan u Srbiji. Kao šef kriminalne grupe od 15 clanova 2005. godine je bio osuđen je na 11 godina zatvora u Specijalnom sudu u Beogradu, jer je rukovodio grupu koja je od 2000. do 2003. godine na teritoriji Beograda i Sremske Mitrovice proizvodila amfetamin.

Iako se nalazio na izdržavanju kazne zatvora, Zarubica je slobodne vikende tokom kojih je izlazio na slobodu koristio da proizvodi narkotike, a pa je zbog toga ponovo bio osuđen 2015, a nova kazna je dodata postojećoj.

#Milan Zarubic

'