AKTUELNO

U Crnoj Gori je otkriven falsifikovan novac u vrednosti od 26.308 evra.

Zaključno sa avgustom ove godine u Crnoj Gori je otkriven falsifikovan novac u vrednosti od 26.308 evra. Najviše falsifikata ima među novčanicama od 50 evra i kovanicama od dva evra, saopšila je Centralna banka Crne Gore (CBCG).

- U prvih osam meseci tekuće godine u nacionalnim centrima Centralne banke obrađeno je 274 komada falsifikovanih novčanica evra, nominalne vrednosti 17.040 evra i 4.672 komada kovanog novca evra, takođe falsifikata nominalne vrednosti 9.268 evra - objasnili su iz CBCG.

Kako prenose mediji, najčešći primeri falsifikata zabeleženi su kod novčanica od 20, 50 i 100 evra.

Foto: Pixabay.com

- Prednjači falsifikat u apoenu od 50 evra. Procentualno, ova tri apoena zajedno čine 88 odsto ukupnog broja obrađenih falsifikovanih novčanica evra.

Kod kovanog novca najčešći falsifikat je apoen od dva evra koji čini čak 99 odsto ukupnog broja obrađenih falsifikovanih kovanica evra.

Odluke koje je usvojila Centralna banka usvojila pre nekoliko dana, povećavaju zaštitu evra od falsifikata.

- Savet Centralne banke je u delu obezbeđivanja zaštite evra od falsifikovanja doneo odluku o izmenama i dopunama odluke o medaljama i žetonima sličnim kovanicama evra, izmenu odluke o postupanju sa sumnjivim primercima evro novčanica i kovanog novca i drugim aktivnostima za zaštitu evra od falsifikovanja. Doneta je i odluka o izmenama i dopunama odluke o proveri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj evro novčanica i kovanog novca.

Foto: Pixabay.com

- Na istoj sednici, Savet je usvojio i novu odluku o reprodukciji novčanica. Njome se utvrđuju bliži uslovi reprodukcije evro novčanica kao zakonskog sredstva plaćanja u Crnoj Gori. Donošenjem ovih odluka nacionalna regulativa je potpuno usklađena sa regulativom Evropske unije i Evropske centralne banke, što je od velikog značaja u pregovaračkom procesu pristupanja Crne Gore u Evropsku uniju - navodi se u saopštenju banke.

Većina korisnika Fejsbuka posavetovala je prevarene građane da, ukoliko kao kusur dobiju falsifikovanu novčanicu, istu vrate upravo tamo gde su je i dobili.

Svakako bi trebalo da bolje obratite pažnju na strane novčanice, gde god da se nađete, jer falsiifiikata je uvek bilo, a sigurno će ih biti i ubuduće.

Pročitajte još: Licence za pastuve, u Srbiji 16.000 konja

#Crna Gora

#Novac

'