AKTUELNO

U medijima su se pojavile spekulacije da se radilo o političkoj "poruci" hrvatskog ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec komentarisao je zaplet s bombonjerom Kraša s kartom Hrvatske koje je službenicima njegovog ministarstva kao poklon pred Božić poslala hrvatska ambasadorka u Ljubljani kao diplomatski gaf.

- Radilo se o vrlo neuspelom izboru poklona, Hrvatska pritom nema sreće - kazao je Erjavec.

Neki službenici i diplomati u ministarstvu Erjavca su dobili uobičajene skromne poklone, uz čestitke pred Božić, ali su morali da ih vrate jer je - kako navode mediji - ocenjeno da se radi o hrvatskoj "provokaciji".

Na Krašovoj bombonjeri koja se nalazila u nekim paketićima je reljefna geografska karta Hrvatske s ucrtanom granicom na sredini Piranskog zaliva koja je za Sloveniju sporna.

Slovenci su ljuti iako je iz Kraša pojašnjeno da takav poklopac na bombonjeri rade već dvadesetak godina, i uprkos tome što je ambsadorka Vesna Terzić rekla da je sama birala poklone, želeći da slovenačkim kolegama učini kompliment i zaželi mir i sreću uz Božić i Novu godinu.

N. Petričević

#Bombonjera

#Hrvatska

#Slovenija

'