AKTUELNO

Opšte je poznato da predstavnici političkog Sarajeva i političari iz Federacije BiH, kao ni njihovi mediji, ne mogu da preko usana i pera prevale puni naziv Republike Srpske, pa je nazivaju "manji BiH entitet" ili samo skraćeno "RS".

Međutim, ministar odbrane u Savetu ministara BiH Zukan Helez misli da je uspeo da smisli novi način da ponizi Republiku Srpsku tako što je u polemici sa ministrom bezbedbosti u Savetu ministara Nenadom Nešićem na Fejsbuku Republiku Srpsku označio sa dva slova, ali ovog puta "velikim 'R' i malim 's'".

- U povodu izjava ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića da od NATO članstva naše zemlje nema ništa te da je za takvo nešto potrebna saglasnost manjeg bh entiteta 'Rs' poručujem da institucije BiH odlučuju o članstvu u međunarodnim organizacijama te da su već, što se tiče NATO puta, odlučile - naveo je Helez.

On za Nešića kaže da je potrčko predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i tvrdi:

- Predsedništvo BiH je 2009. godine donelo Odluku o članstvu naše zemlje u NATO savezu, za koju je glasao član Predsedništva iz 'Rs' Nebojša Radmanović te da je Parlament BiH usvojio Zakon o odbrani koji članom 84 obavezuje sve institucije BiH da sprovedu sve aktivnosti za članstvo BiH u NATO savezu za koji su glasali i poslanici i delegati iz 'Rs'. Prosto rečeno, što smo se usaglašavali, usaglašavali smo - napisao je Helez.

Helez je otišao i korak dalje pa je predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, nazvao nelegalnim.

- Verujem da bi nelegalni predsednik 'Rs' Milorad Dodik i njegov potčko ministar Nešić da nas približe ruskim agresorskim vrednostima i severnokorejskim demokratskim idealima, ali to se neće desiti. BiH će, uprkos opstrukciji političara iz 'Rs' biti punopravni član NATO saveza, kao što smo, uprkos opstrukciji istih, dobili i kandidatski status za pristupanje EU Članstvo i u jednoj i u drugoj međunarodnoj organizaciji donosi samo dobro građanima u čitavoj BiH - naveo je Helez.