AKTUELNO

Politički analitičar Boško Vukićević smatra da bi suviše blaga bila konstatacija da je DPS krahom inicijative o smeni predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića doživeo još jedan politički debakl.

Vukićević smatra da bi se pre moglo zaključiti da ta partija, u svojim neobičnim politikama samodestrukcije koje je odabralo podmlađeno rukovodstvo, neumitno korača ka marginalizaciji i društvenoj beznačajnosti, što je, kako kaže, za Crnu Goru i, dakako, lekovit proces demokratizacije.

- Svojom antidemokratskom inicijativom, koja je doživela potpuni krah, kako tokom skupštinske rasprave tako i nakon glasanja – DPS je dodatno ojačao Mandićev institucionalni i politički položaj. Dakle, iako se ne dovodi u pitanje legitimitet inicijative, ona je suštinski antidemokratska jer je njen osnovni cilj negiranje izborne volje građana koji su srušili diktaturu Mila Đukanovića. Iako su DPS-ovci pokušavali da zamaskiraju to negiranje izborne volje nekakvom retorikom o EU - integracijama i distanciranjem od Rusije, crnogorska javnost je prozrela stvarne namere kleptokratske partije - napisao je Vukićević.

On podseća da je povratak crnogorske trobojke na mesto koje zaslužuje da ima, u svrhu opštenarodnog pomirenja, kao i obnova odnosa sa najbližima iskaz volje i želje ogromne većine građana koji su oborili autokratiju.

- Pretačući takvu narodnu volju u konkretne poteze i ponašanja, a pritom ne kršeći bilo koju zakonsku ili ustavnu odredbu, Mandić je samo pokazao da vodi računa o toj volji. Uostalom, takva se volja uvek može proveriti i na slobodnom referendumu. U navedenom smislu inicijativa DPS -a je antidemokratska, a za našu zemlju je od posebne važnosti da je ona doživela ovakav golem poraz - zaključio je Vukićević, preneo je podgorički portal Borba.