AKTUELNO

Pretnjama zvaničnici Zapada osporavanjem Republike Srpske osporavaju BiH, jer BiH bez Republike Srpske ne postoji, poručio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je konstatovao da se svake godine u isto vreme mogu pročitati iste pretnje od istih ljudi i gledati kako zvaničnici Zapada negiraju Dejtonski sporazum, osuđujući Srpsku što u skladu sa zakonima i propisima obeležava svoj dan.

- Ona (BiH) je sastavljena od Republike Srpske i Federacije i nikada se neću umoriti od toga da svima koji se prave neupućeni u to govorim ono što piše u Ustavu i Dejtonu. Ustavni sud u BiH je političko telo, a sada i zvanično strana politička organizacija. Srba nema, a uskoro će ostati i bez Bošnjaka i Hrvata - napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Takvo telo, naveo je, godinama se poziva na raniju praksu i odluke, umesto na Ustav BiH.

- Takav pristup pravu i pravni sitem ne postoji nigde na svetu i naravno da ga neće prihvatiti ni Republika Srpska i to je sa stanovišta svake normalne osobe potpuno legitimno - ističe predsednik Republike Srpske.

Ističe da će Zakon o Ustavnom sudu i odlazak stranaca omogućiti da na prostoru BiH zaživi pravo, koje je Zapad srušio.

- Nismo u srednjem veku i sigurno nećemo dozvoliti da nas Amerikanci vrate tamo svojim neuspešnim intervencijama, uz prećutno odobrenje zbunjene Evrope. Mi znamo ko smo, znamo naša prava, kao i način da ih ostvarimo - naveo je Dodik i poručio:

- Neka to imaju na umu svi koji pokušavaju da ovde sprovode neke svoje planove.

Ovde se, ukazao je, neće pitati ni Britanci ni Amerikanci, nego Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ili neće biti prostora da se bilo ko pita.