AKTUELNO

Povodom vesti koju su preneli makedonski mediji, a koja glasi da su Atina i Skoplje postigli dogovor da se Makedonija zove "Republika nova Makedonija" demantom je reagovalo grčko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke povodom pisanja albanskih medija da su Atina i Skoplje postigli dogovor oko imena Makedonije, kao i da će ono biti "Republika nova Makedonija", saopštilo je da se radi o albanskoj provokaciji i odbacilo takvu vest kao netačnu, prenose grčki mediji.

U saopštenju se navodi da se radi o čudnom i nepoznatom sajtu, kao i da nije prvi put da se neki albanski sajt bavi "scenarijima" za ime Makedonije.

Poruka koju šalje Atina Skoplju glasi, da Grčka želi rešenje, ali nije ona ta kojoj "gori pod nogama".

- Vi gorite od želje za rešenjem zbog približavanja EU i NATO, pa onda nađite rešenje imena sa svojim prijateljima Albancima - navodi se u saopštenju.

Ovo je potvrdio i zamenik premijera Makedonije, Albanac Bujar Osmani, koji boravi u poseti Atini radi razgovora s rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

Osmani je rekao da za sada nema dogovora o nekoj vrsti rešenja i dodao da su u toku pregovori, kao i da očekuje da specijalni izaslanik UN Metju Nimic, na stastanku krajem meseca izađe sa konkretnim predlogom.

On je naglasio da "sve što se čuje u medijima o različitim imenima ili sugestijama je samo spekulacija" i ne pomaže procesu.

Pročitajte još: PAO DOGOVOR ATINE I SKOPLJA: Novo ime Republika Nova Makedonija, promenjen naziv i jezika i crkve?!

#Albanija

#Grčka

#Ime

#Makedonija

'