AKTUELNO

Snažno nevreme sa grmljavinom zahvatilo je u nedelju delove Hrvatske!

Ciklon se premešta od ranih jutarnjih sati preko Dalmacije. Lokalni mediji navode da je najkritičnije u Splitu, a očekuje se da ovo snažno nevreme u večernjim satima stigne i u Srbiju.

Najviše kiše palo je u Šibeniku gde se pojedine merne stanice izmereli i 107 liatara po kvadratnom metru. Nevreme sa grmljavinom izazvalo je velike probleme i na splitskim ulicama.

Nekoliko ulica je poplavljeno, automobili su ponegde pod vodom, a hrvatski mediji navode i da je grom udario u drveni stub za rasvetu na Pujankama. Na snimcima i fotografijama se vidi da je stub maltene prepolovljen nakon udara groma.

- Padala je jaka kiša nošena vetrom i to više vodoravno nego uspravno. Bilo je tamno nebo. Bili smo blizu u jednom lokalu i odjednom videli munju. Bila je baš jaka detonacija. Jako se čulo. Kad je stala kiša mi smo došli tamo i videli taj stup. Hvala Bogu da nije nikom ništa. Sad je oblačno, ali ne pada više - navodi čitalac za 24 sata.

DHMZ je izdao upozorenje na oluju koje važi za celu zemlju. Veći deo Hrvatske je u subotu u narandžastom što znači da te delove očekuje opasno vreme.

- Jesen se ukazala na prvi dan jeseni. Do kraja dana treba očekivati povremenu kišu, ponegde i obilnu, ali i na nevreme sa grmljavinom i to najviše u Dalmaciji. Nakon kišovitog vikenda u ponedeljak smirivanje, a zatim verovatno sledi bablje leto - navode iz DHMZ-a.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije takođe je izdao upozorenje zbog lošeg vremena koje je pred nama. Upozorenje na obilne padavine sa gradom i olujni vetar važi za oba dana vikenda, a očekuje se da popodne prvo zagrmi u Bačkoj, a potom i u ostalim delovima Srbije.