AKTUELNO

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), jutros su na području opština Kakanj i Ilijaš uhapsili šest osoba zbog ratnog zločina nad Srbima.

Radi se o nekadašnjim pripadnicima Teritorijalne odbrane i Armije BiH, osumnjičenim za ratni zločin nad najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti na području Ilijaša, 10. juna 1992. godine, prenosi Klix.ba.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se radi o Teufiku Turudiću, rođenom 1960. godine u Kaknju, Mirsadu Bešliji, rođenom 1964. godine u Ilijašu, Nusretu Bešliji, rođenom 1962. godine u Ilijašu, Mirzetu Bešliji, rođenom 1968. godine u Sarajevu, Hamdiji Spahiću, rođenom 1960. godine u Ilijašu i Senadu Sikiri, rođenom 1959. godine u Kaknju.

Oni su pod istragom da su u svojstvu zapovednika i pripadnika struktura TO i Armije RBiH iz Kaknja, Ilijaša i Breze 10. juna 1992. godine učestvovali u napadu na selo Čemerno, nastanjeno stanovništvom srpske nacionalnosti.

Tokom napada počinjen je ratni zločin u kojem je ubijeno oko 30 osoba srpske nacionalnosti, od čega deset žena. Najmlađa žrtva imala je 16, a najstarija više od 80 godina.

Zločin u Čemernom predstavlja jedan od najtežih nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Ilijaša i okoline.

#Bosna i Hercegovina

#Hapšenje

#Ratni zločin

#Srbin

'