AKTUELNO

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da bi želeo da se dijalog sa Hrvatskom oko arbitraže završi, ali da hrvatska strana za to još ne pokazuje dovoljno "kooperativnosti".

- Želeo bih da se to završi pozitivnim rezultatom i sprovođenjem arbitražne presude i trudim se da do toga dođe, ali hrvatska strana za sada još nije kooperativna - kazao je Cerar novinarima, prenosi Hina.

Komentarišući odnose s Hrvatskom i započeti dijalog s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, Cerar je kazao da granično pitanje opterećuje odnose između dve države.

Očekuje, kako je rekao, da će se dijalogom doći do pozitivnog rešenja, ali je i naglasio da će Slovenija insistirati na implementaciji presude arbitara.

Pritom on očekuje i pomoć Evropske komisije. Kako su preneli slovenački mediji, Cerar je negirao neke navode iz hrvatske štampe prema kojima je naklonjen kompromisnom rešenju u vezi sa arbitražnom presudom, po kojoj bi se ono što su doneli arbitri pre pet meseci "ugradilo" u budući bilateralni sporazum Slovenije i Hrvatske.

Cerar je naglasio da nikakvo dogovaranje s Hrvatskom ne sme izazvati veći otklon od već donetog arbitražnog rešenja.

- Reč je samo o tome da se na terenu bilateralno dogovore pojedinosti u okvirima tolerancije, što je dopušteno i arbitražnom odlukom. Sve drugo bilo bi protivpravno i u suprotnosti s interesima Slovenije, a takav ću stav zastupati i ubuduće - kazao je Cerar.

Pre Cerara i njegova je kancelarija negirala da se razgovara o bilateralnom sporazumu kojim bi se, uz neke dogovorene izmene arbitražne presude, sadržajno većinom realizovala arbitražna presuda.

Cerarov kabinet reagovao je na članak u vezi s arbitražom koji je ranije objavio "Večernji list", navodeći kako bi Ceraru odgovaralo da reši kompromisom granično pitanje s Hrvatskom kako ta tema ne bi pratila političku kampanju pred parlamentarne izbore koji će se održati polovinom iduće godine.

#Hrvatska

#Miro Cerar

#Slovenija

'