AKTUELNO

Izvinjavamo se svim sportskim prijateljima. Kao klub trudićemo se da se ovako nešto više nikada ne ponovi, rekao je trener Splita.

Nakon skandala koji se dogodio na prošlonedeljnom dečjem turniru u futsalu na Ilidži, kada su članovi ekipe iz Splita skandirali "Ubij Srbina", oglasio se Fudbalski savez Hrvatske, kao i trener i vlasnik splitskog kluba.

Trener i vlasnik splitskog kluba ispričao je da je tokom meča u Sarajevu video da dvoje-troje "njegove" dece, od sedam i osam godina, uzvikuju kontroverzni uzvik.

- Odmah sam reagovao, došao kod dece i upozorio ih, a ovo su čuli i roditelji iz beogradske škole fudbala. Izvinili smo se, što su roditelji prihvatili, i to je trajalo samo nekoliko sekundi. Sa kolegom iz Beograda smo ostali u dobrim odnosima i te odnose ćemo i dalje održavati. Utakmica nije prekinuta i završena je u prijateljskoj atmosferi – naglašava trener splitskog kluba.

On kaže da je povodom tog događaja odmah održao sastanak sa roditeljima dece, koji su istakli da im je žao zbog svega i iskreno se izvinili.

– Pre svake utakmice deci smo govorili o pravilima ponašanja i kodeksu našeg kluba sa kojim su upoznati. Očekivali smo svakakve nestašluke od dece, ali ovako nismo, niti kao klub učimo decu takvim stvarima. S obzirom na uzrast dece, molim da imate obzir, jer nisu bili svesni šta govore, kao ni posledica. Kao vlasnik i trener kluba najoštrije osuđujem svaki govor mržnje i svako nasilje. Iskreno se izvinjavamo svim našim sportskim prijateljima iz zemalja bivšeg regiona. Kao klub ćemo se potruditi da se ovako nešto više nikada ne ponovi – rekao je on.

Kako piše Jutarnji list, Hrvatski fudbalski savez zatražio je hitno izjašnjavanje nadležnog Županijskog saveza o incidentu.

- Po dobijanju zvaničnih podataka biće moguće preduzeti odgovarajuće mere. Ministarstvo turizma i sporta najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, bilo verbalnog ili fizičkog, kao i svaki oblik nacionalizma, rasizma, homofobije i sve druge oblike diskriminacije i nesportskog ponašanja, posebno na sportskim terenima – saopšteno je iz Ministarstva.

Zaštitnik za dečja prava Helenca Pirnat Dragičević, izrazila je zabrinutost zbog incidenta i upozorila da „država treba da doslednim sprovođenjem propisa pokaže da ima jasnu politiku nulte tolerancije prema nasilju u sportu i na tribinama.

- Redovno upozoravam da nedostatak reakcije na slučajeve nasilja i ispoljavanja netolerancije i govora mržnje može ostaviti negativne posledice i uticati na povećanje nasilja nad decom i među decom.

Sociolog Eli Pijaca Plavšić ističe da "nisu kriva deca koja su uzvikivala parole, već smo krivi mi odrasli".

Ni verbalno ni fizičko nasilje, ističe, nikada nema nacionalnost, ono je uvek proizvod sredine u kojoj živimo – od mikro-zajednice, poput porodice, do društvenog i političkog okruženja – gde deca i mladi ljudi preuzimaju mišljenje odraslih izraženo u javnom prostoru.

– Uzroci ovakvog ponašanja dece i mladih u Hrvatskoj mogu se tražiti u sredini u kojoj živimo, koja vrlo često ne sankcioniše govor mržnje.

Ranije su se oglasili i organizatori turnira i još jednom izrazili razočarenje zbog incidenta.

- Ovim putem ističemo žaljenje i razočarenje što su ove godine u javnosti u prvi plan istaknuti neodgovorni postupci grupe huligana i pojedinaca umesto druženja i lepe sportske priče koja je poslana iz Sarajeva i BiH. Kao organizatori, nismo se želeli oglašavati tokom trajanja samog tunira, ali prema javnosti imamo obavezu pojasniti određena dešavanja. Naime, kako se moglo pročitati u medijima u BiH i regionu, na turniru je došlo do incidenta kada su deca, odnosno učesnici jedne od ekipa uvredljivo skandirali „Ubij Srbina“ nakon čega su napadnuti predstavnici F.K. Zvezdara iz Beograda. Pre svega želimo istaći da se radi o dva potpuno odvojena događaja.

Autor: