AKTUELNO

Analizom portala raskrinkavanje.ba utvrđeno je da naslov sadržaja na našem portalu Srbija Danas vezan za napad ajkule na mladića u Budvi predstavlja klikbejt i dezinformacije.

Naš prvobitni naslov: "CRNA GORA NE PAMTI OVAKVU TRAGEDIJU! Stevica je na odmor došao sa drugovima, a onda je nastradao od ČELJUSTI BELE AJKULE! Jedan detalj potpuno BIZARAN!" pogrešno navodi čitaoce da pomisle da je reč o tragediji koja se desila u sadašnjosti, ali je zapravo reč o slučaju koji se desio još 1955. godine. Naslov izostavlja vremensku odrednicu kako bi sada, u letnjem periodu, kada ljude zanimaju vesti o letovalištima, pogrešno naveo na pomisao da je slučaj zabeležen sada.

Raskrinkavanje.ba ističe da se u uvodnom dijelu članka čitatelji/ke doznaju da je reč o napadu ajkule na čoveka u Crnoj Gori koji se desio 1955. godine. Kako je u članku objašnjeno, 21-godišnji student bio je žrtva ajkule za koju se vjeruje da je bila dugačka više od šest metara.

Fotografije najavljene u naslovima su ilustrativne, s različitim ajkulama, ili su montaže u kojima je ajkula dodata na fotografiju grada.

Raskrinkavanje.ba iznosi i činjenicu da su članci objavljeni upravo u letnjem periodu, kada publiku zanimaju vesti iz letovališta, ukazuje na to da je jedini cilj ovih objava privući više posetitelja/ki na portal.

Raskrinkavanje.ba iznosi da budući da naslovi analiziranih članaka ne sadrže vremensku odrednicu i da su napisani tako da čitatelji/ke mogu zaključiti da se napad ajkule desio nedavno, ovaj portal ih ocjenjuje kao klikbejt i manipulisanje činjenicama.

Ovim putem izvinjavamo se svim našim čitaocima na grešci, i unosimo ispravak vesti na datum 04. april 2024. godine.

Autor: