AKTUELNO

Ministarstvo se ne može žaliti na ovu odluku.

Svi životni partneri u Hrvatskoj mogu da pristupe proceni o podobnosti i prikladnosti za usvajanje, odlučio je Visoki upravni sud Republike Hrvatske.

Istospolni parovi u Hrvatskoj mogu zajedno da pristupe proceni za usvojitelje i ne smeju da budu diskriminisani zbog svoje seksualne orijentacije, presuda je Visokog upravnog suda Republike Hrvatske kojom je odbijena žalba nadležnog Ministarstva na presudu Upravnog suda u Zagrebu iz aprila 2021. godine, kojom je životnim partnerima Mladenu Kožiću i Ivi Šegoti trebalo da bude omogućen pristup postupku procene za usvajanje.

Kožić i Šegota su se 2016. godine prijavili u Centar za socijalni rad u želji da postanu udomitelji i usvojitelji. Njihovi zahtevi uredno su primljeni, ali su potom odbijeni u oba postupka samo zato jer su u životnom partnerstvu. Nakon duge pravne bitke u 2020. godini uspešno su postali udomitelji dvoje dece.

Prvostepeni upravni sud prošle godine je doneo presudu da mogu da postanu i usvojitelji, a nakon žalbe Ministarstva, konačno je presuda Visokog upravnog suda uklonila sve nedoumice.

Povodom najnovije presude Visokog upravnog suda, oglasio se predsednik udruženja "Dugine obitelji" Daniel Martinović.

- Prema ovoj presudi, svi životni partneri mogu da pristupe proceni o podobnosti i prikladnosti za usvajanje - rekao Martinović i dodao kako je ova presuda presedan, prenosi Jutarnji.

Rekao je i kako bi moglo biti poteškoća na temelju diskriminacije, ali da se nada da ih neće biti te je pozvao sve koji naiđu na prepreke da im se obrate.

- Više vas ne mogu diskriminisati na temelju seksualne diskriminacije, mogu vas odbiti na temelju nekih kriterijuma - rekao je Martinović.

On je dodao i kako se Ministarstvo više ne može žaliti na ovu odluku suda.