AKTUELNO

Slovenački premijer Miro Cerar nije isključio mogućnost odlaganja predviđenog susreta sa hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem, ukoliko glavna tema ne bude implementacija arbitražnog sporazuma o granici između dve države.

- Ako bi Hrvatska i dalje smatrala da se arbitražni sporazum i presuda na nju ne odnose i da je ne obavezuju, onda bi predviđeni sastanak verovatno bio odložen za neko drugo vreme - rekao je Cerar na konferenciji za novinare u Ljubljani, prenele su agencije.

Upitan o postupanju slovenačke policije u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zalivu, Cerar je rekao da Slovenija od dana donošenja arbitražne presude kontroliše većinu zaliva i preduzima odgovarajuće mere protiv hrvatskih ribara ili drugih brodova koji krše graničnu liniju i ulaze u slovenačke teritorijalne vode.

Pupovac: Dobro je što je ploča sklonjena, ali...

Zasad je, kaže, samo reč o blažim merama u obliku upozorenja s obzirom na to da Slovenija ne želi incidentne situacije, dok traje dijalog s Hrvatskom. Cerar se i dalje nada da će u dijalogu s Hrvatskom doći do zajedničke primene arbitražne presude.

Ako bi, međutim, Hrvatska nastavila da izbegava razgovore o implementaciji, onda bi Slovenija u to morala da ide sama, pri čemu bi mogla računati na međunarodnu podršku, rekao je Cerar i najavio da će Slovenija narednih sedmica i meseci preduzimati zakonodavne i druge korake za primenu odluke arbitražnog suda o granici s Hrvatskom.

Cerar je napomenuo i da Slovenija za primenu arbitražne odluke treba da promeni devet zakona i četrdesetak podzakonskih akata.

#Hrvatska

#Slovenija

'