AKTUELNO

U Severnoj Makedoniji sutra će pojeftiniti benzini i dizel zbog smanjenja akciza i poreza na dodatu vrednost (PDV) na goriva, najavila je Regulatorna komisija za energetiku (RKE).

Prema novom cenovniku, benzin će pojeftiniti za 6,5 denara, a dizel za devet denara, tako da će "eurosuper BS 95" koštati 86,5 denara, litar "eurosupera BS 98" će koštati 88,5 denara, a "eurodizel" 88 denara. (Jedan evro je 61,7 denara po srednjem kursu narodne banke Severne Makedonije).

Poslanici u sobranju Severne Makedonije u petak pred ponoć su usvojili izmene zakona o PDV i o akcizama, kojim su smanjene stopa poreza na goriva sa 18 na 10 odsto, a akcize za jedan, dva ili četiri denara po litru.

Na osnovu tih izmena vlada Dimitra Kovačevskog je odmah u subotu ujutro donela odluklu koja omogućava da se obračuna dodatno smanjenje akcize na bezolovni benzin, gasno ulje kao gorivo i gasno ulje kao gorivo za grejanje u zavisnosti od kretanja, odnosno visine povećanja cena tih goriva na svetskom tržištu.

Foto: Unsplash.com

"Na ovoj sednici je usvojena i Odluka o utvrdjivanju vrste dobara i vremenskog perioda primene povlašćene poreske stope nakon što je skupština, na predlog vlade, usvojila izmene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrednost. Ovom odlukom omogućava se primena povlašćene poreske stope od 10 odsto na promet i uvoz goriva, na odredjeno vreme pod odredjenim uslovima" navodi se u saopštenju.

Prethodno je u četvrtak RKE Severne Makedonije smanjila maržu na promet goriva za 33 odsto, sa 4,5 denara na tri denara, zbog čega negoduju naftne kompanije koje upozoravaju da im to ugrožava poslovanje.