AKTUELNO

Tačno je godinu dana od nezapamćene tragedije kada je osmoro mladih nastradalo na proslavi Nove godine u Tribistovu kod Posušja u BiH, kada su se u vikendici ugušili ugljen-monoksidom iz agregata za struju.

Ovaj nesrećan slučaj koji je odneo osam mladih života pre godinu dana rastužio je kako Bosnu i Hercegovinu, tako i ceo Balkan. Tela nesrećnih tinejdžera, koji su imali svega 19 godina, pronašle su komšije koje su primetile da novogodišnjeg jutra niko ne izlazi iz kuće, niti se javlja na mobilni telefon. Tada su nastradali Ivan Miličević, Stipe Romić, Mirela Rezo, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković, Marija Pavković i Stjepan Jukić.

- Oni su s još šestoro prijatelja proslavljali doček Nove godine, ali su njihovi drugovi u nekom trenutku prešli u drugu vikendicu da spavaju. Upravo su ih oni i pronašli mrtve - preneli su tada bosanski mediji. Tinejdžeri su se tada ugušili od trovanja ugljen-monoksidom.

- Agregat pomoću kojeg su se grejali nalazio se u ostavi na severnoj strani vikendice. U toj prostoriji jedna vrata su bila zatvorena, druga odškrinuta, a prozor se nalazio prekoputa prostorije u kojoj su tela nađena. Na uviđaju je utvrđeno da je prozor bio poluotvoren, pa se veruje da su ugljen-monoksid i izduvni gasovi na taj način ušli u sobu i ugušili mlade - rekao je tada sagovornik bosanskih medija i dodao da je scena kada su roditeljistradale dece došli i videli šta ih je snašlo bilo izizetno potresno.

Kako su stradali

Gas ušao kroz prozor

* Agregat pomoću kojeg su se grejali nalazio se u ostavi na severnoj strani vikendice

* U toj prostoriji jedna vrata su bila zatvorena, druga odškrinuta, a prozor se nalazio prekoputa prostorije u kojoj su stradali

* Na uviđaju je utvrđeno da je taj prozor bio poluotvoren

*Veruje se da su ugljen-monoksid i izduvni gasovi na taj način ušli u sobu i ugušili mlade

Ugljen-monoksid - Tihi ubica

* Ugljen-monoksid je gas tzv. tihi ubica, nevidljiv je, bez boje, ukusa i mirisa * U zatvorenom prostoru deluje smrtonosno * Otrovana osoba ne može odmah da prepozna simptome, jedino će telo reagovati na njih * Deluje na crvena krvna zrnca i na hemoglobin u krvi, vezujući kiseonik