AKTUELNO

Na području Nacionalnog parka "Prokletije" i dalje su aktivni požari, čije gašenje otežava nepristupačan teren.

Kako prenose crnogorski mediji, požari koji traju od srede, zahvatili su Hrid i Ribljak.

- Zaposleni u Službi zaštite, kao i vatrogasne službe jedinice Plav su na terenu. Požare nije lako lokalizovati zbog dosta nepristupačnog terena - navodi se u saopštenju Nacionalnih parkova i dodaje da očekuju skoro suzbijanje požara na lokalitetu Hridskog jezera.

Foto: Printscreen Facebook

Pored tog požara u Hercegbosanskoj županiji aktivan je požar i na području opštine Bosansko Grahovo na planini Staretina, na granici sa opštinom Glamoč, a zbog izuzetno nepristupačnih, miniranih i minsko-sumnjivih terena požare na oba lokaliteta moguće je gasiti jedino vazdušnim snagama, zbog čega je zatražena pomoć Oružanih snaga BIH.

U Grčkoj su vlasti naložile evakuaciju više desetina ljudi u dve opštine južno od Atine, zbog šumskog požara.

Foto: Printscreen Youtube

Vatru u oblasti Lagonisi gasi oko 40 vatrogasaca sa 20 vozila i dva helikoptera.

- Situacija je teška. Vetar je jak - rekao je regionalni zvaničnik Jorgos Sofronis za državnu televiziju, dodajući da je vatra zahvatila naselja, kao i da su prilikom gašenja požara lakše povređena tri vatrogasca, preneo je Rojters.

Foto: Printscreen Youtube

U Albaniji i dalje je aktivan veliki požar u Nacionalnom parku Ljogara, Elbasanu i planini Dajti, a kako su vlasti kazale, stanje je kritično, zbog čega je zatražena pomoć iz Italije i Grčke.

- Stanje je kritično, aktivno je od 17 do 25 požara. Najkritičnije je u Ljogari, regionu Elbasan i na planini Dajti. Vatrogasci, policajci i vojska angažovani su na gašenju požara, a očekujemo avione iz Grčke i jedan iz Italije - rekao je jedan od zvaničnika, prenosi ATA.

Prema njegovim rečima, uprkos požarima i kritičnoj situsaciji, nema uslova za proglašenje vanredne situacije.

#Požar

'