AKTUELNO

Još se ne zna pouzdano šta je uzrok ove vatrene stihije. Evakuisani su delovi tih zemalja.

Požari koji su pogodili Dalmaciju i Crnu Goru proteklih dana proiuzrokovali su tolike količine dima da ih je bilo moguće videti iz svemira tako što ih je uslikala NASA , a prizor je zastrašujuć, prenela je HINA.

Na fotografiji se mogu videti tri velika traga dima i pepela kako se kreću na jugozapad, prema obali Italije, ali i aktivna požarišta koja su označena crvenom bojom.

Foto: Beta

Ovaj prizor je uslikan juče u trenutku dok su goreli požari pored Benkovca i Vranskog jezera, odakle se podizao gornji trag dima, dok je niži i veći trag nastao zbog požara na splitskom području.

Pročitajte još: GORI SPLIT: Više od 80 ljudi POVREĐENO u požaru! Vatrogasci se i dalje bore sa vatrom

U isto vreme gorelo je i u Crnoj Gori nedaleko od prirodnog rezervata Solila u Tivatskom zalivu.

Inače, pema informacijama HINE, u požaru na splitskom području lakše je povređeno 80 vatrogasaca i civila.

Stanje na požarištu oko Splita i dalje je nepromenjeno - na stotine vatrogasaca iz gotovo svih delova Hrvatske bori se s vatrom, a u pomoć su im jutros oko 7 sati stigli i kanaderi.

Foto: Beta

U Županijskom vatrogasno-operativnom centru najavili su da će oko 10 sati svim medijima poslati posebno saopštenje vezano za požar, koji je do sada uništio ili oštetio 4.500 hektara borove šume, maslinjaka, niskog raslinja, trave i makije, ali i u kojemu su gorela vozila, kuće, poslovni objekti.

Iako meštani ukazuju na mogućnost da su požari podmetnuti, u splitskoj policiji ističu kako se još uvek ne može govoriti o uzrocima.

- Tek kada požar bude ugašen, na mestu događaja može biti obavljen uviđaj koji bi trebalo da pokaže koji je uzrok tog požara. Do tada ne možemo govoriti o njegovom nastanku. Policija radi po dojavama građana, a jesu li one tačne pokazaće se uskoro - rekla je HINI Ana Čepić iz splitske policije.

Inače, nakon što se bura smirila, od utorka ujutro u 6 sati na gašenju požara na splitskom području ponovno su angažovane protivpožarne namenski organizovane snage.

Pročitajte još: BUKTI NEZAPAMĆEN POŽAR: INTERVENIŠU vatrogasci i lekarske ekipe, PUT POTPUNO BLOKIRAN!

Juče su avioni na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije, ostvarili 74 sata naleta i na požarišta izbacili 3.500 tona vode.

U protekloj noći, u Raketnoj bazi Žrnovnica i splitskim gradskim četvrtima Kamen i Kila pripadnici Hrvatske kopnene vojske bili su angažovani na gašenju požara, a nakon toga i u kontroli.. Takođe, na teren je dodatno upućeno 286 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, koji su smešteni u Lori i Divuljama.

#Fotografija

#Hrvatska

#NASA

#Požar

#Svemir

'