AKTUELNO

Prve mere koje je Banjaluka donela zbog odluke Valentina Incka, odlazećeg visokog predstavnika u BiH, da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca" - videle su se u utorak na delu.

Sednice Predstavničkog doma i Dom naroda Parlamenta BiH nisu održane, jer su u Sarajevu ostale prazne stolice srpskih predstavnika, koji su započeli bojkot zajedničkih institucija.

Istovremeno, Banjaluka se sprema da u petak usvoji dva nova zakonska rešenja kako bi i zvanično odgovorila Incku i OHR na nametanje zakona.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Šefovi klubova poslanika u NSRS u utorak su predstavili predloge za dve tačke sednice. To su izmene Krivičnog zakona RS, kojima se uvodi krivično delo vređanja Srpske ako se nazove genocidnom i donošenje Zakona o neprimenjivanju odluka visokog predstavnika.

Nedeljko Čubrilović, predsednik Narodne skupštine RS, očekuje minimalnu raspravu, odnosno da se postigne dogovor da reč dobiju jedan ili dva člana kluba, a da se šefovi stranaka obrate u vremenu koje je za to predviđeno.

- Lideri u Srpskoj neće se povući. Sednica u petak pokazaće jedinstvo i u parlamentu Srpske. Usaglašeno je ono što stoji u zaključcima i zvaničnih sastanaka sa novim visokim predstavnikom neće biti - rekao je Čubrilović.

Potpredsednik Narodne skupštine RS Milan Petković, inače pravnik, kaže za "Novosti" da je pravni tim ove stranke, u saradnji sa timom SNSD, pripremio predlog kako bi se po hitnom postupku usvojio Zakon o neprimenjivanju odluka visokog predstavnika. U dva člana definiše se da se neće primenjivati nametnuta Inckova odluka oko zabrane negiranja genocida, a drugi propisuje da nadležni organi u RS neće sarađivati sa organima na nivou BiH oko primene odredaba visokog predstavnika.

Foto: Wikipedia.org

- Odlukom visokog predstavnika krši se pravo na slobodu izražavanja. To je anticivilizacijski čin i predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava - rekao je Petković.

Ivanka Marković, profesor krivičnog prava i poslanik SDS u Narodnoj skupštini RS, kaže, za "Novosti", da je radna grupa pripremila predlog teksta u skladu sa evropskim principima, a koji je zasnovan na sličnim ili istim rešenjima koje imaju države članice Evropske unije. Govoreći o "zabrani nazivanja srpskog naroda i RS genocidnim", Markovićeva kaže:

- Ako je to kršenje slobode govora, zašto onda zakoni Hrvatske i Slovenije imaju odredbe o povredi ugleda države ili naroda koji žive na toj teritoriji? Zašto bi onda neko nama u RS osporavao da zaštitimo ugled Srpske i da sprečimo da je neko naziva rezultatom genocida ili mene pripadnikom genocidnog naroda?

Na jedinstven stav lidera iz Banjaluke povodom Inckove odluke, iz Sarajeva stižu nove provokacije. Bakir Izetbegović, predsednik SDA, kaže da je odluka RS da ne učestvuje u donošenju odluka trebalo da startuje 1. avgusta:

- Tada bi svi išli na kolektivne godišnje odmore, parlamentarci, članovi Saveta ministara, tako da je avgust svakako bio mesec vakuuma u radu. Pomerili su to za sedam dana, tako da će verovatno da taktiziraju da vide mogu li šta da dobiju u narednih 40 dana, a onda će se u septembru sve nastaviti.

NEGIRANJE "GENOCIDA" VEĆ KAŽNJIVO

DOPUNE Krivičnog zakona BiH, kojima se kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca" objavljene su u utorak u "Službenom glasniku" BiH, a predviđeno da je da odredbe stupaju na snagu - danas.

Foto: Pixabay.com/Printscreen Youtube

Prema objašnjenjima, dostupnim na veb-stranici Kancelarije visokog predstavnika u BiH, zakon stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na OHR-ovoj stranici ili dan nakon objave u "Službenom glasniku" BiH, u zavisnosti od toga koji od ta dva datuma nastupi ranije. To znači da Inckove odredbe, kojima su predviđene i zatvorske kazne, važe od danas.

- To što je odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, nije u skladu ni sa Ustavom, ni sa zakonima BiH i kosi se sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Pritom je to uradio kao nepostojeći visoki predstavnik, jer je ovu odluku doneo nakon što je podneo ostavku koju je potvrdio Savet bezbednosti UN - poručuje za "Novosti" Željko Budimir, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

On ukazuje i da je Incko ovu odluku doneo koristeći bonska ovlašćenja, što je odavno prestalo da bude praksa čak i njega kao visokog predstavnika:

Foto: Tanjug AP/Amel Emrić

- Doneo je meru koja je neshvatljiva, ovakve izmene Krivičnog zakona i nametanje krivičnih dela su pravni nonsens. To je uvođenje totalitarizma u BiH, koji nije viđen ni kod Hitlera ni kod Staljina, kršenje osnovnih sloboda, uvođenje verbalnog delikta. Incko je nametnuo zakon u kojem negiranje genocida ima višestruku ulogu. Najopasnija je politička - nametanje hipoteke kolektivne krivice srpskom narodu, čime se dodatno potvrđuje lažna teza o Srpskoj kao genocidnoj tvorevini.

Profesor Budimir kaže da politički akteri u RS moraju na ovo da reaguju jedinstveno i žestoko:

- Srpski narod je stigmatizovan i od prošle nedelje nema isti status koji je imao od 1995. Ovo je najveći udar na Srbe u BiH i RS, cilj je apsolutno nametanje bošnjačke dominacije. Inckove izmene otvaraju prostor da se u budućnosti diskvalifikuje svaki političar u BiH, samo ako mu nađete da je on u nekom trenutku na neki način negirao ne samo genocid, nego i zločin protiv čovečnosti ili da je, kako su naveli, "veličao ratne zločince".(D. M.)

IVICA DAČIĆ: NEPOTREBNO IZAZIVANJE PODELA

Odluku odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopunu zakona kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić vidi kao potpuno nepotrebnu i uperenu protiv interesa srpskog naroda:

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovaj potez nije dobar, jer je iritantan i izaziva podele - rekao je Dačić gostujući na Pinku.

On je dodao da se time ustanovljava obaveza da svi moraju da pođu od toga da je srpski narod genocidan što je, ističe, suprotno našim interesima i ne odgovara istini, onome što se desilo u BiH.