AKTUELNO

Roditelji ne dovode decu u vrtić.

Prostorije državnog vrtića "Kolibri" dezinfikovane su nakon što je potvrđeno da jedan dečak boluje od virusnog meningitisa, pa iako nadležni uveravaju da nema opasnosti po druge mališane, roditelji su u strahu.

Kako su za beogradske medije potvrdili iz Univerzitetskog kliničkog centra RS, dečak predškolskog uzrasta hospitalizovan je prošlog petka u Kliniku za infektivne bolesti.

Foto: Pixabay.com

-Dijagnostičkim procedurama postavljena je dijagnoza seroznog meningitisa. Dečak se oseća dobro i u toku ove nedelje planiran je otpust iz bolnice.Terapija je simptomatska, a opasnosti po osobe i decu koji su bili u kontaktu sa dečakom nema - pojasnila je načelnica Klinike Antonija Verhaz.

U Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje rekli su da oboleli dečak uzrasta oko 6 godina ide u obdanište u Lazarevu u grupu u kojoj ima do 30 dece. Direktorka Jelena Kurtinović ističe da su odmah dezinfikovali prostorije u vrtiću, zamenili posteljinu, te da nema bojazni po drugu decu.

-Ne postoji indikacija da bi bolest mogla da se proširi, niti potrebe da se daje preventivna terapija drugoj deci, kao kod bakterijskog meningitisa koji je mnogo opasniji i kakav smo slučaj imali prošle godine u vrtiću „Plavi čuperak“. Drago nam je da je dečak već bolje i da će, kako su nam roditelji rekli, ubrzo izaći iz bolnice - izjavila je ona.

Kurtinovićeva ističe da su ostale roditelje odmah informisali o ovom slučaju, uveravajući ih da nema mesta panici, ali da se broj dece od početka sedmice ipak smanjio.

-Roditelji su se prilično uspaničili i pitaju nas da li je sve bezbedno za boravak mališana, razgovarala sam i sa onima koji su rekli da upravo zbog ovog slučaja ne dovode decu u vrtić da ih uverim da je sve u redu - rekla je Kurtinovićeva, pojašnjavajući da nije bilo potrebe da alarmiraju javnost, jer je reč o sporadičnom slučaju.

Uveravanja nadležnih, ipak nisu umirila roditelje čija deca idu u vrtić "Kolibri".

-Nije mi prijatno kada sam čula da se jedan dečak razboleo i odlučila sam da neću voditi dete cele ove sedmice u vrtić. Ne želim da rizikujem - poverila nam se jedna majka.

Roditelji još pamte slučaj od pre 5 godina, kada je zbog meningitisa, koji se razvio u meningokoknu sepsu, preminuo 4-godišnjak koji je išao u stari objekat vrtića "Kolibri".

Pročitajte još: DO KRAJA NEDELJE SRBIJU OČEKUJU TRI VRSTE NEPOGODA: A ono što je najavljeno ZA SUBOTU je NEZAPAMĆENO DOSAD!

Meningitis je upala zaštitnih ovojnica koje obavijaju mozak i leđnu moždinu. Iz banjalučkog Doma zdravlja pojasnili su da se bakterijski meningitis češće pojavljuje zimi i početkom proleća, a virusni, koji obično prolazi bez komplikacija- leti ili u ranu jesen.

-Virusni meningitisi uglavnom su lakšeg toka, a oboleli se oporave za sedam do deset dana bez specifičnog lečenja. Zavisno od uzročnika, može se preneti kapljičnim putem, bakterijski, ali i zagađenom hranom, vodom, preko prljavih ruku ili ubodom insekata - precizirala je epidemilog Mirela Kasabašić.

Dodaje da bakterijski meningitis može ostaviti posledice poput oštećenja sluha, vida, epileptičnih napada, a moguća su i oštećenja tkiva, organa i smrt. Kako bi se smanjila mogućnost zaraze, Kasabašićeva savetuje često pranje ruku, izbegavanje ljubljenja, grljenja ili deljenja pribora za jelo sa obolelima, te redovno čišćenje igračaka, kvaka i mobilnih telefona.

Simptomi meningitisa su: povišena temperatura, glavobolja, bol u zglobovima, osećaj slabosti, mučnina i povraćanje. Uz jaku glavobolju javlja se i osetljivost na svetlost, dezorijentisanost i poremećaj svesti, te ponekad osip po telu. Najupečatljiviji simptom jeste ukočenost vrata, kada osoba ne može bradom dodirnuti prsa.

#Bolest

#Virus

#Vrtić

#deca

'