AKTUELNO

U Hrvatskoj su u poslednja 24 časa registrovana 92 nova slučaja zaraze korona virusom, a umrle su tri osobe, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Aktivnih slučajeva je 544, među njima 139 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 13. U protekla 24 sata oporavilo se 70 osoba, a testirana su 4.362 uzorka.

Vakcinisana je 1.494.731 osoba od kojih s obe doze 1.106.659.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, Krunoslav Capak, rekao je novinarima da je među testiranim utorcima 2,1 odsto pozitivnih. On je dodao da "najveću incidenciju" ima Zadarska županija, a najmanju Istarska.

Ministar unutrašnih poslova i šef Nacionalnog štaba Davor Božinović najavio je da se zaštitne maske više neće morati nositi na skupovima na kojima su samo osobe s "digitalnom kovid-potvrdom" koja sadrži podatke o tome daa li je osoba vakcinisana ili ima negativan PCR test, odnosno da li je prebolela kovid-19.

"Time šaljemo poruku da će digitalne kovid potvrde biti zamena za nošenje maski za lice u sve više situacija“, objasnio je Božinović.

Najavio je da će uskoro početi razgovori sa sindikatima i poslodavcima o nameri Vlade da vakcinisanje bude uslov za dalju finansijsku pomoć firmama pogođenih korona krizom. Božinović je dodao da treba videti "da li su svi benefiti države uvek i u svakoj situaciji bezuslovni".

"Vlada neće odustati od podrške, ali očekujemo od svih drugih da participiraju u krizi. Put je jasan, naučno, stručno utemeljen, a to je vakcinisanje", naglasio je ministar.

On je ponovio važnost vakcinisanja, jer se na jesen očekuje četvrti talas epidemije korona virusa.

#Hrvatska

#koronavirus