AKTUELNO

Pored 4.555 kvadratnih metara na šetalištu u Rafailovićima Priština od crne Gore traži i vraćanje oko 33.000 kvadratnih metara u zalivu Kamenovo.

Agencija za privatizaciju iz Prištine tražila je vrćanje 33.000 kvadratnih metara u zalivu Kamenova, koji je nekada bio odmaralište zaposlenih u javnim preduzećima i studenata sa KiM, pišu Vijesti.

Kosovska agencija za privatizaciju ne odustaje od dokazivanja da je kompanija "Rekreatus" iz Prištine stvarni vlasnik tih kvadrata, a ne istoimena kompanija čije je sedište u Budvi.

Kompanija "Rekreaturs" je bivša sindikalna kompanija iz Prištine koja je imala odmaralište u Kamenovu i planirala je da izgradi slično u Ulcinju, a kako se navodi, kompanija se pod nerazjašnjenim okolnostima preselila u Budvu 1999. godine, da bi je 2002. godine kupila "Atlas grupa" za 60.000 evra.

Kompleks od gotovo tri i po hektara, na kome se nekada nalazilo kosovsko odmaralište, kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, svojina je Crne Gore, a sukorišćenje je upisano na "Rekreaturs DOO Budva", koji je vlasnik najvećim delom, dok manji deo imaju "Kožar SOUR trgovina" sa Kosova i Kosovska banka DD u stečaju.

Kosovska Agencija za privatizaciju ne odustaje da dokaže da je firma "Rekreatus" iz Prištine stvarni vlasnik 33.000 kvadrata, a ne istoimena firma čije je sedište u Budvi.

Kamenovo potražuju i meštani, koji takođe tvrde da im je zemlja oteta i koji više od deceniju vode sudsku borbu za povratak zemlje.

Kada se radi o povraćaju 4.555 kvadrata na šetalištu u Rafailovićima, opština Budva je preko svog pravnog zastupnika Nikole Plamenca, osporila tužbu privremenih prištinskih vlasti i zatražila njeno odbacivanje kao neuredne.

Tužba privremenih prištinskih institucija se odnosi na Opštinu Budva, Crnu Goru i kompaniju "Sunraf beać properties", a u njoj se tvrdi da su odmaralište "Ganimete Terbeshi" kupili pre šest decenija.

Tužba za utvrđivanje prava svojine, u koju su podgoričke Vijesti imale uvid podneta je kotorskom Osnovnom sudu.
Prištinske institucije od kotorskog suda traže donošenje privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja zemlje na pjeni od mora do okončanja sudskog spora, piše podgorički dnevnik.

Priština tvrdi da je vlasnik pomenute imovine, a kao dokaz je priložen kupoprodajni ugovor zaključen 22. marta 1961. u Sreskom sudu u Kotoru, kada je parcelu od 4.555 kvadrata kupio Savet za socijalnu politička i socijalna pitanja nekadašnje Socijalističke automne pokrajine (SAP) Kosovo i Metohija.

#Kamenovo

#Rafailović